Oosterse zalm-tartaar

chef-kok
Ramon Brugman
zalmtartaar
Gerecht
Vis
Bereidingstijd
0-30 minuten
Menu
Voor- en bijgerecht
Gemiddelde waardering
40 personen

Ramon maakt een oosterse tartaar van zalm. En wat serveert hij erbij? Kletskopjes met sambal en sesam.

*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • 360 g
    rauwe zalm
  • 1 el
    oestersaus/oystersaus
  • 1 tl
    sesamolie
  • rasp van een klein stukje gember
  • 150 ml
    Japanse mayonaise
  • 2 tl
    wasabi
  • 1
    bosje radijs
  • 2,5
    rode ui
  • 1
    limoen
  • 1 el
    zwart sesamzaad
  • 20
    blaadjes tatsoi
  • paar takjes frisée
  • 1/2
    komkommer
  • 100 ml
    azijn
  • 50 g
    suiker
  • 100 ml
    water
  • Kletskopjes
    100 g
    suiker
  • 25 g
    bloem
  • 40 ml
    jus d'orange
  • 50 g
    boter
  • 1 el
    sesamzaad
  • 1 tl
    sambal
  • Extra nodig
    spuitzakken

Bereiding

  1. 1

    Maak het beslag voor de kletskoppen: smelt de boter en voeg de suiker, bloem en jus d’orange toe. Voeg dan het sesamzaad en de sambal toe en meng dit, zonder dat er lucht bij in komt. Laat dit afkoelen en zet in de koelkast, zodat het opstijft.
     

  2. 2

    Meng de wasabi met de Japanse mayonaise. Doe dit in een spuitzak en leg in de koelkast.
     

  3. 3

    Snipper twee rode uien en zet dit aan in een beetje olijfolie. Rasp een klein beetje gember en doe dit bij de ui. Schenk er een klein scheutje oestersaus bij, laat afkoelen en zet in de koelkast.
     

  4. 4

    Snij de zalm in fijne snippers en sprenkel er het sap van de limoen op, en voeg een beetje geraspte gember toe. Schenk er een klein scheutje sesamolie bij, een klein scheutje oestersaus en het zwarte sesamzaad. Meng dit goed door. Dek dit af en zet in de koelkast.
     

  5. 5

    Schil de komkommer en verwijder de zaadlijsten. Snij in kleine blokjes. Meng de azijn, water en suiker en doe hierin de komkommerblokjes. Laat dit marineren.

  6. 6

    Snij de radijsjes in ringen en doe in een kommetje water. Zet ook dit in de koelkast.
     

  7. 7

    Verwarm de oven voor op 170°C.
     

  8. 8

    Spuit met een spuitzak met het kletskoppen-beslag kleine stippen op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak dit in 8-10 minuten in de oven af en draai ze om als ze klaar zijn.
     

  9. 9

    Gebruik een kookring of oude pvc-pijpjes om de zalmtartaar netjes in te serveren. Serveer de rode uiencompote er bij, net als de zoetzuur, dotjes van de wasabimayonaise, radijsjes, tatsoi, frisée en kletskopjes.

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!