Oranjekoek

Chef-kok Ramon Brugman stort zich op een bekend Fries gebak: oranjekoek! Een stevig gebak dat zijn naam dankt aan de snippers sinaasappelschil die erin verwerkt is. Maar ook onmisbaar in deze lekkernij: anijs. Weer een smakelijk gebak voor een feestelijke gelegenheid.

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Taarten en lekkernijen

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Ingrediënten deeg
    350 g
    bloem
  • 200 g
    lichtbruine basterdsuiker
  • 1 tl
    bakpoeder
  • 30 g
    roomboter
  • 1
    ei
  • 50 ml
    water
  • 2 tl
    anijszaadjes
  • 1 tl
    nootmuskaat
  • 1
    sinaasappel, geraspt of gekonfijt
  • snuf zout
  • Ingrediënten spijs
    150 g
    amandelen
  • 150 g
    kristalsuiker
  • 1
    ei
  • sap van 1 halve citroen
  • Ingrediënten glazuur
    1 el
    bessensap
  • 100 g
    poedersuiker
  • Ingrediënten voor de afwerking
    250 ml
    slagroom
  • 25 g
    suiker
  • Sinaasappelsnippers
  • chocolaatjes
  1. Meng alle ingrediënten en kneed tot een glad deeg.

  2. Laat het mengsel een uur opstijven in de koelkast. 

  3. Rol het deeg uit en snij er twee plakken van. 

  4. Leg een plak op de bodem en bewaar de andere plak voor als de spijs er tussen zit.

  5. Als de spijs er tussen zit leg je de tweede plak op de koek. 

  6. Bak deze nu 30 minuten op 170 graden. 

  7. Laat de koek goed afkoelen.

  8. Doe de suiker en de spijs in een keukenmachine. 

  9. Draai het fijn en voeg het ei en de citroen toe. Het mag nog stukjes bevatten, maar moet wel een soort van amandelpasta zijn.

  10. Meng de bessensap en de poedersuiker en strijk het mengsel met behulp van een glaceermes bovenop de koek. 

  11. Snij de randen van de koek bij.

  12. Klop de slagroom samen met de suiker en spuit de koek op. Decoreer naar wens.

  13. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.