Recept: Oranjekoek

10 mei 2018
Waardeer: 
(Totaal: 21 stemmen)
Stilstaand beeld van Oranjekoek

Chef-kok Ramon Brugman stort zich op een bekend Fries gebak: oranjekoek! Een stevig gebak dat zijn naam dankt aan de snippers sinaasappelschil die erin verwerkt is. Maar ook onmisbaar in deze lekkernij: anijs. Weer een smakelijk gebak voor een feestelijke gelegenheid.

4 personen

Ingrediënten voor Oranjekoek

Ingrediënten deeg

  • 350 g bloem
  • 200 g lichtbruine basterdsuiker
  • 1 tl bakpoeder
  • 30 g roomboter
  • 1 ei
  • 50 ml water
  • 2 tl anijszaadjes
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 sinaasappel, geraspt of gekonfijt
  • snuf zout

Ingrediënten spijs

  • 150 g amandelen
  • 150 g kristalsuiker
  • 1 ei
  • Sap van 1 halve citroen

 

*De bereiding van dit recept op tv kan iets afwijken van deze omschrijving

Ingrediënten glazuur

  • 1 el bessensap
  • 100 g poedersuiker

 

Ingredienten voor de afwerking

  • 250 ml slagroom
  • 25 g suiker
  • Sinaasappelsnippers
  • Chocolaatjes

Aan de slag

  1. 1

    Meng alle ingrediënten en kneed tot een glad deeg.

  2. 2

    Laat het mengsel een uur opstijven in de koelkast. 

  3. 3

    Rol het deeg uit en snij er twee plakken van. 

  4. 4

    Leg een plak op de bodem en bewaar de andere plak voor als de spijs er tussen zit.

  5. 5

    Als de spijs er tussen zit leg je de tweede plak op de koek. 

  6. 6

    Bak deze nu 30 minuten op 170 graden. 

  7. 7

    Laat de koek goed afkoelen.

  8. 8

    Doe de suiker en de spijs in een keukenmachine. 

  9. 9

    Draai het fijn en voeg het ei en de citroen toe. Het mag nog stukjes bevatten, maar moet wel een soort van amandelpasta zijn.

  10. 10

    Meng de bessensap en de poedersuiker en strijk het mengsel met behulp van een glaceermes bovenop de koek. 

  11. 11

    Snij de randen van de koek bij.

  12. 12

    Klop de slagroom samen met de suiker en spuit de koek op. Decoreer naar wens.

Eet smakelijk!

Laat je reactie achter