Oranjekoek
Chef-kok Ramon Brugman stort zich op een bekend Fries gebak: oranjekoek! Een stevig gebak dat zijn naam dankt aan de snippers sinaasappelschil die erin verwerkt is. Maar ook onmisbaar in deze lekkernij: anijs. Weer een smakelijk gebak voor een feestelijke gelegenheid.
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
Ingrediënten deeg350 gbloem
-
200 glichtbruine basterdsuiker
-
1 tlbakpoeder
-
30 groomboter
-
1ei
-
50 mlwater
-
2 tlanijszaadjes
-
1 tlnootmuskaat
-
1sinaasappel, geraspt of gekonfijt
-
•snuf zout
-
Ingrediënten spijs150 gamandelen
-
150 gkristalsuiker
-
1ei
-
•sap van 1 halve citroen
-
Ingrediënten glazuur1 elbessensap
-
100 gpoedersuiker
-
Ingrediënten voor de afwerking250 mlslagroom
-
25 gsuiker
-
•Sinaasappelsnippers
-
•chocolaatjes
-
Meng alle ingrediënten en kneed tot een glad deeg.
-
Laat het mengsel een uur opstijven in de koelkast.
-
Rol het deeg uit en snij er twee plakken van.
-
Leg een plak op de bodem en bewaar de andere plak voor als de spijs er tussen zit.
-
Als de spijs er tussen zit leg je de tweede plak op de koek.
-
Bak deze nu 30 minuten op 170 graden.
-
Laat de koek goed afkoelen.
-
Doe de suiker en de spijs in een keukenmachine.
-
Draai het fijn en voeg het ei en de citroen toe. Het mag nog stukjes bevatten, maar moet wel een soort van amandelpasta zijn.
-
Meng de bessensap en de poedersuiker en strijk het mengsel met behulp van een glaceermes bovenop de koek.
-
Snij de randen van de koek bij.
-
Klop de slagroom samen met de suiker en spuit de koek op. Decoreer naar wens.
- Eet smakelijk!