Paksoi met zalm

culinair expert
Alain Caron
Paksoi
3 min
Gerecht
Vis
Bereidingstijd
Meer dan 60 minuten
Menu
Hoofdgerecht
Gemiddelde waardering
33 personen
Voor velen niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken: paksoi. De van oorsprong Chinese groente is zeer goed te telen op Nederlandse grond. Of in het geval van tuinder Gert van Brakel: Zeeuwse grond. In Sint-Annaland teelt Gert biologische paksoi. Culinair expert Alain Caron zet zijn tanden graag in deze knapperige en veelzijdige groente en gaat ermee aan de slag!
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • 4
    stukken gerookte zalm van 80g per stuk
  • 4 el
    crème fraîche
  • 1
    citroen
  • 1
    kaffir limoenblaadje
  • Voor de citrusdressing
    6 el
    extra vierge olijfolie
  • 6
    takjes saffraan
  • 2 el
    sojasaus
  • 1
    sinaasappel
  • 1
    limoen
  • 1
    grapefruit
  • 1
    komkommer
  • het sap van een halve citroen
  • Voor de groenten:
    2
    grote paksoi
  • 4 el
    olijfolie
  • 1
    groot sjalotje
  • 1 el
    sesamolie
  • peper en zout

Bereiding

  1. 1

    Rasp de citroen over en doe peper op het kaffir limoenblaadje. Laat twee uur trekken in de koeling.

  2. 2

    Maak de citrusdressing. Gebruik van de sinaasappel, de limoen en de grapefruit alleen de partjes en het sap. Snij een stuk van de komkommer brunoise (kleine blokjes). Gebruik voor de marinade vier eetlepels komkommerblokjes. Meng alle ingrediënten voor de dressing door elkaar in een grote kom en bewaar, níet in de koelkast.

  3. 3

    Warm de takjes saffraan een minuut op in twee eetlepels water. Voeg de citrusmarinade toe.  

  4. 4

    Bereiding van de groenten. Snijd het grote groene blad van de paksoi en hak het fijn. Meng met het in reepjes gesneden sjalotje en bak ze met twee eetlepels olijfolie, zout en peper. Bewaar.

     

  5. 5

    Snijd de witte stengels van de paksoi in lange plakken en bak ze apart, met twee eetlepels olijfolie en een eetlepel sesamolie met zout en peper. Bewaar.

  6. 6

    Leg de lange plakken paksoi op de borden. Doe de crème fraîche erop, dan een plak zalm, vervolgens leg je het gebakken groene blad van de paksoi ernaast en op de andere kant van het bord leg je de citrusmarinade. Nappeer nog wat van de dressing over het hele bord. 

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!