Palestijnse rummaniyeh

culinair schrijver
Nadia Zerouali
Rummaniyeh
3 min
Gerecht
Vegetarisch
Bereidingstijd
30 minuten
Menu
Hoofdgerecht
Gemiddelde waardering
77 personen
Van de aubergines van kweker Frank maakt Nadia een Palestijns linzengerecht: rummaniyeh.
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • 250 g
    linzen
  • 150 ml
    granaatappelmelasse
  • 4-6
    teentjes knoflook
  • 1-2
    stevige aubergines
  • 1
    granaatappel
  • 1
    citroen
  • 1
    bosje peterselie
  • 1 el
    komijnpoeder
  • zout
  • frisgroene olijfolie
  • chiliflakes
  • platbrood naar smaak
  • rauwkost naar smaak: bijv snackkomkommer, tomaat en paprika
  • groene kruiden naar smaak: bijv verse munt en oregano

Bereiding

  1. 1

    Breng de gewassen linzen met de helft van de komijn en ca. 600 mililiter water aan de kook. Laat ca. tien minuten zachtjes koken.

     

  2. 2

    Snijd ondertussen de aubergine (met of zonder schil) in blokjes, voeg samen met een eetlepel zout en een flinke scheut van de melasse toe aan de linzen en laat ca. vijftien minuten zachtjes pruttelen.

     

  3. 3

    Maak ondertussen de granaatappel open en verwijder de pitjes. Snijd de peterselie fijn. 
    Pel en snijd of rasp de knoflook fijn. Verhit een flinke scheut olijfolie in een pan en bak hierin de knoflook geurig. 

  4. 4

    Pers de citroen uit.

  5. 5

    Roer de knoflookolie, rest van de melasse, rest van de komijn en naar smaak wat citroensap door de linzen.

  6. 6

    Verdeel over diepe borden of kommen, garneer met de granaatappelpitjes, peterselie en druppel er flink wat olijfolie over. Bestrooi eventueel met wat chiliflakes en geef het brood en rauwkost erbij.  

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!