12 minuten

Paté maken voor Kerst!

Het is bijna Kerst en chef-kok Leon Mazairac heeft er zin in: hij bereidt een speciaal kerstgerecht op een prachtige locatie op de Veluwe. Hij maakt een paté en om zijn gerecht compleet te maken verzamelt hij, samen met boswachter Monique Zondag, wat vossenbessen en kastanjes in het Speulderbos. Als het gerecht klaar is, komen vrienden, familie en sommelier Lendl Mijnhijmer langs om te proeven en te proosten.
Gerecht Vlees
Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Voorgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 6
  • 400 g
    kinnenbakspek grof
  • 400 g
    varkenslever medium gedraaid
  • 400 g
    varkensschouder medium gedraaid
  • crepinette
  • 1
    ui
  • 1
    teentje knoflook
  • 25 t
    boter
  • 10 g
    4 soorten specerijen
  • 15 g
    zout
  • 1
    bosje bladpeterselie
  1. Meng de gedraaide delen van het varken met de specerijen , gesneden ui en knoflook en zout en boter.

  2. Voeg de gehakte peterselie toe, meng dit goed en laat even staan. Bekleed ondertussen de terrinevorm met crepinette of varkensnet en zorg dat alle delen goed bedekt zijn met het net maar wel maar 1 laag dik.

  3. Vul de patévorm met het gehakt en laat het geheel goed in de hoeken wegzakken. Vouw dicht met de overhangende stukken varkensnet en zet de terrinevorm in de oven in een au bain marie.

  4. Gaar de paté op 120 graden gedurende 110 minuten.Haal dan voorzichtig uit de oven. Laat het vervolgens even afkoelen en leg er een plank op met de stenen. Let op er mag geen vet uitlopen anders wordt de paté te droog en laat het een nacht opstijven.

  5. Maak de volgende dag met een gasbrander of heet water de onderkant en de zijkant van de vorm warm en stort de paté. Snij de paté in dikke plakken. Serveer het voor iedereen met 1 plak paté met wat cornichons, een plak brood, boter en vossenbessen.

     

  6. Fijne feestdagen!!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.