12 minuten

Peulvruchten in Jistrum

Chef-kok Ramon Brugman is in Friesland, waar hij de koning van de oud-Hollandse bonen, Henk Zuidema, ontmoet. Diverse boeren telen wel 45 verschillende soorten voor Henk, maar in zijn eigen proeftuin in Jistrum experimenteert hij erop los om zo de oude rassen weer terug te brengen.

Bereidingstijd 0-30 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Fava
    100 g
    groene kidney bonen
  • 2
    uien
  • 1
    blad laurier
  • 1
    citroen
  • water
  • zout en peper
  • Afwerking
    1
    rode ui
  • Groene kidney bonen en andere bonen
  • Gepofte bonen
  • Diverse soorten tomaten
  • Cress
  • 1
    Turks brood
  • Olijfolie
  • zout en peper
  • Dressing
    2
    tomaten
  • 100 g
    feta
  • 1/2
    bos koriander
  • 1
    citroen
  • Olijfolie
  • zout en peper
  1. Voor de fava breng een pan water aan de kook. Snij de ui fijn voeg deze bij het water samen met de bonen en de laurier. Kook ze gaar.

  2. Pureer de bonen en voeg hier het citroensap aan toe. Een halve citroen is genoeg. Voeg hier gelijk een scheutje olie en zout en peper aan toe en verdeel de favo over een groot bord.

  3. Voor de afwerking snij je de rode ui fijn en verdeel dit over de fava. Snij diverse soorten tomaat fijn en leg deze er ook op. Eventueel kan je er ook wat gekookte, gepofte bonen of andere gesneden groenten erop leggen.

  4. Voor de dressing rasp je de tomaat en snij je de koriander fijn. Voeg dit bij elkaar en brokkel hier de feta doorheen.

  5. Knijp het sap uit de citroen en voeg dit toe samen met een scheutje olijfolie. Breng op smaak met zout en peper. Zorg dat je elk stukje groenten raakt met de dressing. Verdeel het over de groenten schotel.

  6. Snij punten van het brood en sprenkel daar wat olijfolie op met wat peper en zout en gril het brood in een hete grilpan.

  7. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.