Recept: Pizza mangalitza en vongole

18 februari 2016
Waardeer: 
(Totaal: 0 stemmen)
Stilstaand beeld van Pizza mangalitza en vongole
Mangalitza varkens over hun buik aaien? Alain doet het in Ermelo. Van de ham van deze varkens maakt hij een heerlijk gerecht.
4 personen

Ingrediënten voor Pizza mangalitza en vongole

Pizzadeeg:

  • 10 gr droge gist
  • 30 cl lauw water
  • 500 gr tarwebloem
  • 15 gr zout

Ingrediënten vulling:

  • 1 kleine blik tomaat puree
  • 1 blik tomaat blokjes (of tomaat cerise)
  • 1 mozzarella
  • 150 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • 150 g chanterelle schoon en grof gesneden
  • 4 á 6 kleine plakken mangalitza ham dun gesneden
  • wat zwart olijven zonder pit

Ingrediënten vongole:

  • 1kg vongole gewas zonder zand
  • 4 sjalotjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook
  • 120 g mangalitza spek in kleine blokjes gesneden
  • peper uit de mol
  • 1dl witte wijn
  • 2el olijf olie

 

*Dit recept is van de betreffende kok. Incidenteel wijkt de bereiding op tv wat af van deze omschrijving, maar als je dit recept volgt, moet het allemaal lukken.

Aan de slag

  1. 1

    Los de gist op in lauw water. Meng de bloem en het zout met het gistwater en kneed het tot een bal.

  2. 2

    Kneed het deeg op een met bloem bestoven werkvlak. Blijf ongeveer 10 minuten kneden tot het elastisch is. Maak er een rol van, snijd deze in vier gelijke delen en rol die tot een bal. Bestrooi ze met bloem en laat ze onder een doek ongeveer 2 uur op een warme plek rijzen, de omvang moet ongeveer verdubbelen.

  3. 3

    Kneed de ballen nog een paar minuten, druk ze plat met je handpalm zodat je een dunne ronde plak ontstaat. Rol uit met een deegroller en druk er circa 2 cm van de rand met de knokkels kuiltjes in om een randje te maken. De bodem is nu klaar om belegd te worden.

  4. 4

    Meng de tomaat of tomatencerise uit blik met de tomatenpuree  zout en peper. Bak de chanterelle met wat olijven olie en 1 tentje knoflook en 1 gesnipperd uitje.

  5. 5

    Doe de tomatensaus op de pizza bestrooi met de chantabel de zwart olijven en hier en daar de gesneden mangalitza ham.

  6. 6

    Bestrooi de pizza met de geraspte Parmezaanse kaas. Doe wat peper uit de molen en leg de pizza in de oven op 200 graden en laat in de oven totdat de deeg krokant bruin is.

  7. 7

    Maak de vongole. Verwarm de olijfolie op in een grote pan. Doe de blokjes spek erbij en fruit dit 3 minuten, voeg vervolgens de sjalotjes toe. Voeg na 2 minuten de vongole toe

  8. 8

    Bak alles op hoog vuur 5 minuten met de deksel op de pan, roer het af en toe door.
     

  9. 9

    Nadat alle vongole geopend zijn is het klaar, nog wat peper uit de molen en klaar!

Eet smakelijk!

Laat je reactie achter