8 minuten

Plaatpizza met verschillende toppings

Onze chef Ramon Brugman maakt zelf deeg en tomatensaus voor een plaatpizza. Extra lekker met verschillende toppings. Zoals champignons en ham of mozzarella en zalm. Wat is jouw favoriet?
Gerecht Vlees
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Voor het deeg
    320 g
    bloem
  • 6 g
    zout
  • 7 g
    gedroogde gist
  • 230 ml
    lauwwarm water
  • 3 el
    olijfolie
  • suiker
  • Voor de saus
    1
    ui
  • 2 tenen
    knoflook
  • 3 el
    olijfolie
  • 1 blik
    tomatenblokjes
  • 125 ml
    passata
  • 1/2
    citroen
  • 1 el
    suiker
  • 2 blaadjes
    laurier
  • 1/2 tl
    gedroogde tijm
  • zout en peper
  • Suggesties voor toppings
    Champignons, ham en geraspte kaas
  • Mozzarella, champignons, paprika, geraspte kaas, rucola en olijven
  • Gerookte zalm, spinazie, mozzarella en rode ui
  • Rode ui, basilicum en geraspte kaas
  1. Leg de bloem op het aanrecht en maak in het midden een kuil. Leg het zout op de rand en los het gist op in het lauwwarme water. Giet het gist in het midden van de bloem en voeg meteen de olijfolie en een beetje suiker toe.

  2. Meng met je vingertoppen telkens een beetje bloem bij het water. Als de meeste bloem er doorheen zit, meng je alles door elkaar heen. Kneed het deeg totdat het soepel en glad is. Met de hand duurt het kneden ongeveer 10 minuten, met de machine ongeveer 8 minuten.

  3. Maak een bol van het deeg en wrijf de buitenkant van het deeg met olijfolie in, zodat het niet kan uitdrogen. Leg het op een plaat en dek deze af met een theedoek. Zet het deeg op een lauwwarme plek en laat het 1 uur rijzen.

  4. Ga verder met het maken van de tomatensaus. Snijd de ui en knoflook en fruit het in de olijfolie. Voeg de tomatenblokjes en de passata toe. Knijp de citroen uit. Voeg de suiker, laurier en tijm toe en breng zachtjes aan de kook. Laat de saus 20 minuten zachtjes op staan.

  5. Ondertussen kun je de toppings voorbereiden. Bijvoorbeeld het snijden van de groenten en de mozzarella. Wil je champignons op de pizza? Kook ze dan kort voor zodat ze niet uitdrogen. 

  6. Haal de laurier uit de saus en maak de saus glad met een staafmixer. Als de saus nog te dun is, laat je deze nog even verder koken tot hij de juiste dikte heeft. Breng de saus op smaak met zout en peper. Laat de saus afkoelen voordat je ‘m gebruikt.

  7. Smeer een bakblik van 40 bij 25 cm in met olijfolie. Leg voorzichtig het deeg erop en duw en trek het uit tot het niet meer verder wil. Laat het deeg even 10 minuten rusten en doe het dan opnieuw, zodat het deeg tot in de hoeken komt.

  8. Giet de tomatensaus op het deeg. Daarna beleg je de pizza met alles wat je lekker vindt. Dit is toch het leukste van zelf pizza maken! Laat de pizza nog 30 minuten rijzen.

  9. Zet de plaat in het midden van de oven en bak de plaatpizza af in een oven op 230 tot 250 graden voor ongeveer 14 tot 18 minuten.

  10. Haal de pizza uit de oven en laat deze ongeveer 10 minuten afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt en in kleine stukjes snijdt.

  11. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.