Plaattaart met feta, bieten en pecannoten
Makkelijk en lekker; deze hartige taart met filodeeg van chef-kok Ramon Brugman staat zo op tafel. De zoute feta gaat perfect samen met de zoete biet en knapperige pecannootjes. Klinkt heerlijk toch?
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
Voor de bodem:6 vellenfilodeeg
-
50 grboter
-
1 tlgedroogde tijm
-
•zout en peper
-
Voor de vulling:500 grgekookte rode bieten
-
200 grpecannoten
-
200 grfeta
-
1citroen
-
Voor de uiencompote:2rode uien
-
5 elbalsamico azijn
-
1 elbruine suiker
-
1 tlgedroogde tijm
-
•zout en peper
-
Voor de afwerking:1 handjerucola
-
1 handjeverse bieslook
-
Rooster de pecannoten kort in de oven. Smelt de boter. Leg een plak filodeeg op een snijplank en smeer deze in met de gesmolten boter. Strooi wat gedroogde tijm, zout en peper over het deeg. Leg er een nieuwe plak deeg op en smeer deze weer in met boter en bestrooi met de kruiden. Herhaal dit met alle lagen.
-
Haal de pecannoten uit de oven en laat afkoelen. Smeer een bakplaat in met boter en leg daar voorzichtig de laagjes filodeeg op.
-
Maal de noten fijn en strooi de helft op de bodem van het filodeeg. Plaats de bodem in een oven op 180 graden voor ongeveer 12 minuten.
-
Snijd de uien in ringen en doe ze in een pannetje. Giet de balsamico azijn eroverheen samen met de suiker, tijm en wat peper en zout. Breng het aan de kook en kook net zo lang tot er geen vocht meer zichtbaar is.
-
Snijd de bieten in plakjes en verkruimel de fetakaas. Meng de bietjes met de uien, de helft van de fetakaas en wat citroenrasp.
-
Verdeel het bietenmengsel over de bodem. Bak de hartige taart in een voorverwarmde oven op 190 graden voor 12 minuten.
-
Als de taart uit de oven komt, laat je hem even afkoelen. Leg de hartige taart op een houten plank, waarop je kunt snijden.
-
Verdeel de rest van de kaas over de taart. Strooi de andere helft van de pecannoten over de taart samen met de fijngesneden bieslook en maak af met wat blaadjes rucola.
- Geniet van je plaattaart!