Hartige taart van groene kool, spekjes en knolselderij
Deze hartige taart met groene kool, spekblokjes en knolselderij is één van de favorieten van chef-kok Ramon Brugman. Vooral als het buiten koud is. En het allerlekkerste is natuurlijk om zelf het deeg te maken.
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 6-
Voor het deeg300 grbloem
-
150 grboter
-
1ei
-
2 grzout
-
3 elwater
-
Voor de vulling1/2groene kool
-
125 grspekblokjes
-
1ui
-
2tenen knoflook
-
1 tlgedroogde tijm
-
1knolselderij
-
Afmaken met20 grpaneermeel
-
4eieren
-
160 mlroom
-
160 mlcrème fraîche
-
5 grzout
-
1 mespuntnootmuskaat
-
•peper en zout
-
Doe de bloem samen met de boter, ei en zout in een kom. Knijp met je vingers de boter fijn in de bloem. Doe dit net zo lang tot de boter bijna weg is.
-
Wrijf met je handen in de bloem tot het gaat kruimelen. Voeg het water toe, zodat het deeg samenhang krijgt. Kneed het kort door.
-
Maak een plat stuk van het deeg en dek het af. Laat het deeg 20 minuten in de koelkast opstijven.
-
Bak de spekblokjes aan met de fijngesneden ui en knoflook. Snijd de groene kool in dunne reepjes. Voeg de groene kool en de tijm toe. Stoof tot de groene kool gaar is. Breng op smaak met zout en peper.
-
Smeer de vorm in met een beetje boter en rol het deeg uit. Steek het uit en bekleed de vorm. Prik er met een vork een paar gaatjes in.
-
Strooi een dun laagje paneermeel op de bodem van de taart. Leg hier de groene kool vulling op. Rasp de knolselderij en bedek hiermee de taart.
-
Tik de eieren in een kom en klop ze los. Voeg de room en de crème fraîche toe en roer het glad. Breng het op smaak met zout, peper en nootmuskaat en giet de vulling op de taart. Bak de taart op 175 graden voor ongeveer 40 minuten
- Eet smakelijk!