10 minuten

Plaattaart met witte asperges, gedroogde ham en oude kaas

Chef-kok Ramon Brugman maakt een echt lentegerecht: een plaattaart van witte asperges, met ham een eitje en oude kaas. Smullen maar! 

Gerecht Vlees
Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • 1 pak
    filodeeg
  • 100 gr
    boter
  • 3 el
    paneermeel
  • 1 stukje
    foelie
  • 1 el
    zout
  • 1 el
    suiker
  • Voor de vulling:
    1 bos
    bieslook
  • 10
    asperges
  • 200 gr
    doperwten
  • 2
    gekookte eieren
  • 100 gr
    ham
  • 3 el
    paneermeel
  • Voor de appareil (mengsel):
    200 gr
    crème fraîche
  • 4
    eieren
  • 100 ml
    room
  • 1 mespunt
    nootmuskaat
  • zout en peper
  • Voor de afwerking:
    150 gr
    oude kaas
  • 150 gr
    gedroogde ham
  • Voor de soep:
    100 ml
    room
  • 100 ml
    crème fraîche
  • peterselie
  1. Schil de asperges en snijd 1 cm van de onderkant af. Leg ze in een schaal die op de kookplaat kan. Giet kokend water over de asperges in de schaal. Voeg de foelie, suiker en zout toe en dek af met een theedoek. Gooi de schillen niet weg! Hier kun je later nog een lekker soepje van maken. 

  2. Kook de asperges 2 minuten zachtjes en zet dan het vuur uit. Laat ze ongeveer 15 minuten staan, zodat ze nog iets kunnen doorgaren.

  3. Verwarm de oven voor op 180 graden. Smelt de boter en smeer de vorm in met de gesmolten boter. Leg een plak filodeeg op de bodem van de bakvorm en bestrijk deze met wat gesmolten boter. Leg er dan weer een plak filodeeg op, smeer er wat gesmolten boter op en ga zo door tot de bodem is bedekt met vijf lagen filodeeg. 

  4. Strooi een dun laagje paneermeel op de bodem met filodeeg en leg hierop de vulling. Snijd de bieslook, kook de doperwten, snijd de hardgekookte eieren in blokjes en de ham in reepjes. 

  5. Tik de eieren in een kom en voeg wat zout, peper en de nootmuskaat toe. Klop de eieren los. Voeg de crème fraîche en de room toe en roer goed door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Giet het mengsel (appareil) op de vulling.

  6. Strooi de geraspte kaas over de taart en bak de quiche gaar in 40 à 50 minuten op 180 graden. Als de taart uit de oven is, strooi je er 150 gram gedroogde ham over en dien je de taart op.

  7. Voor de soep: kook de aspergeschillen, -kontjes en het kookvocht van de asperges samen op laag vuur. Zeef de bouillon en vang het vocht op. Voeg wat room, crème fraîche en fijngehakte peterselie toe. Roer goed door tot een romige soep ontstaat.

  8. Geniet van je plaattaart met asperges en ham!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.