7 minuten

Plaattaart met courgette, cherry tomaatjes, spinazie en een pittige dressing

Onze chef-kok Geneal Harreman maakt een snelle plaattaart met groene en gele courgette, cherrytomaatjes, spinazie, opgeklopte tofu met room en knoflook en een dressing met een pittige kick van harissa. Helemaal lekker plantaardig, vol smaak, groenten én binnen een uurtje op tafel!

Gerecht Vegan
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Voor de plaattaart:
    6 vellen
    plantaardig bladerdeeg
  • 250 gr
    tofu
  • 40 ml
    sojaroom
  • 1 tl
    knoflookpuree
  • 1 el
    uienpoeder
  • 1
    gele courgette
  • 1
    groene courgette
  • 1 tl
    gerookte paprikapoeder
  • 6 st
    cherry tomaten
  • 1 tl
    gedroogde oregano
  • 100 gr
    spinazie
  • 1/2 tl
    Franse mosterd
  • 1 el
    water
  • 1 el
    olijfolie
  • Voor de saus:
    60 ml
    plantaardige yoghurt
  • 1 el
    harissa
  • 1 tl
    knoflookpuree
  • 1 el
    water
  • 10 gr
    bieslook
  1. Snijd de courgettes in dikke schijven en verhit een pan op halfhoog vuur met een laagje olijfolie. Bak de courgetteschijven aan beide kanten totdat ze een kleurtje hebben. Let op: bak de schijven niet te lang, ze garen verder in de oven.

  2. Snijd de tofu in kleine blokjes en meng het met de sojaroom, uienpoeder, knoflookpuree en maal het zo fijn mogelijk met een staafmixer of blender. Breng op smaak met zout en peper. 

  3. Breng de schijven tijdens het bakken op smaak met een beetje zout en paprikapoeder. Doe het vuur uit en leg de schijven even apart.

  4. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier en leg de vellen bladerdeeg tegen elkaar aan en laat ze even ontdooien.

  5. Gebruik een vork om de vellen bladerdeeg aan elkaar te drukken door er een strijkende bewegingen mee te maken over de naadjes van het ene blad naar het andere. 

  6. Vouw de vier randen om zodat je een verhoging krijgt aan de rand van het bladerdeeg. Prik met een vork dan gaatjes in de bodem van de vellen bladerdeeg. Let op: de randjes niet. 

  7. Smeer de gepureerde tofu uit op de geprikte bodem en hou de randjes vrij. Beleg met de courgette en besprenkel met flink wat zout en peper. Halveer de cherrytomaten en verdeel ze ook over de plaataart. 

  8. Strooi de gedroogde oregano over de plaattaart. Meng de mosterd, olijfolie en water samen in een klein kommetje. Smeer het mosterd-mengsel over de randen van de plaattaart.

  9. Bak de plaattaart 25 minuten lang op 180 graden totdat de randen goudbruin zijn.

  10. Ga ondertussen verder met de saus. Meng de harissa, yoghurt, knoflookpuree en water. Snijd de bieslook zo fijn mogelijk en voeg dit toe aan de saus. 

  11. Haal de plaattaart uit de oven en verhit een pan op hoog vuur met een beetje olijfolie. Bak de spinazie kort. Verdeel de spinazie en de saus over de plaattaart. Eet smakelijk!

  12. Geniet van je plaattaart!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Meer recepten van Geneal in je mailbox?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van BinnensteBuiten!

Geneal