Pompoencrème en tomatensalade

culinair expert
Alain Caron
Pompoencrème met tomatensalade (139)
Gerecht
Bereidingstijd
0-30 minuten
Menu
Hoofdgerecht
Gemiddelde waardering
10 personen

In het Zeeuwse Zonnemaire heeft biologisch boerin Dieneke Klompe haar kwekerij. Het staat vol met eetbare bloemen, kruiden, bijzondere of bijna vergeten groenten en fruit. De enthousiaste Dieneke heeft alles eigenhandig opgebouwd. Chef-koks snuffelen graag op haar kwekerij en staan er iedere keer weer versteld van met wat voor gave producten zij op de proppen komt. Een ideale plek om Alain Caron los te laten.

*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • Pompoencrème
    250 g
    pompoen in kleine stukken
  • 1 dl
    gevogelte bouillon
  • 30 cl
    room
  • 4
    verse scharreleieren
  • azijn
  • 1
    ui gesnipperd
  • handje verse salie, tijm en rozemarijn grof gehakt
  • Vinaigrette
    4 el
    olijvenolie
  • sap 1 citroen
  • zout en peper
  • Salade
    4
    verschillende kleuren tomaten in pakken
  • Garnering
    wat blaadjes basilicum in reepjes
  • Wat takjes bieslook gesneden in 4 cm lang
  • Wat blaadjes dragon gehakt
  • 3
    takjes kervel gehakt
  • 2
    takjes peterselie gehakt
  1. 1

    Fruit het gesnipperde uitje aan. Voeg als de uit wat glazig is de pompoen erbij en bak dat goed even aan. Voeg na een paar minuten de kruiden toe. Bak alles tot de pompoen gaar is. 

  2. 2

    Pocheer ondertussen de eieren. Kook hiervoor wat water en voeg er een scheut azijn aan toe zodat het eiwit straks snel stolt. Maak vervolgens met een lepel een soort draaikolk in het water. Voeg dan pas het ei toe. Om gepocheerde eieren te maken breek je het ei en laat dit langzaam in de draaikolk zakken. Je ziet dat het eiwit langzaam om het eigeel heen vouwt. Haal het ei vervolgens uit het water en dep het droog en bewaar het. 

  3. 3

    Maak de vinaigrette door alle ingrediënten in een kom te mixen en bewaar dit.  

  4. 4

    Pureer de pompoen in de blender met 1 dl gevogelte bouillon en 30 cl room. Haal het door een zeef en breng het op smaak met  peper en zout.

     

  5. 5

    Snij de verschillende tomaten in plakken en leg dit netjes op een bord. Bestrooi met wat peper, zout en de verse kruiden. Druppel de vinaigrette er over. 

  6. 6

    Verwarm de pompoencrème nog even. Presenteer de crème in kleine diepe borden. Leg het gepocheerde ei erop en daaroverheen nog wat verse kruiden. 

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!