Recept: Pompoencrème en tomatensalade

3 november 2017
Waardeer: 
(Totaal: 4 stemmen)
Stilstaand beeld van Pompoencrème en tomatensalade
In het Zeeuwse Zonnemaire heeft biologisch boerin Dieneke Klompe haar kwekerij. Het staat vol met eetbare bloemen, kruiden, bijzondere of bijna vergeten groenten en fruit. De enthousiaste Dieneke heeft alles eigenhandig opgebouwd. Chef-koks snuffelen graag op haar kwekerij en staan er iedere keer weer versteld van met wat voor gave producten zij op de proppen komt. Een ideale plek om Alain Caron los te laten.
4 personen

Ingrediënten voor Pompoencrème en tomatensalade

Pompoencrème  

  • 250 g pompoen in kleine stukken
  • 1 dl gevogelte bouillon
  • 30 cl room
  • 4 verse scharreleieren
  • azijn
  • 1 ui gesnipperd
  • handje verse salie, tijm en rozemarijn grof gehakt

Vinaigrette:

  • 4 el olijvenolie
  • sap 1 citroen
  • zout en peper

Salade:

  • 4 verschillende kleuren tomaten in plakken

Garnering:

  • wat blaadjes basilicum in reepjes
  • wat takjes bieslook gesneden in 4 cm lang
  • wat blaadjes dragon gehakt
  • 3 takjes kervel gehakt
  • 2 takjes peterselie gehakt

 

*De bereiding van dit recept op tv kan iets afwijken van deze omschrijving. 

 

Aan de slag

  1. 1

    Fruit het gesnipperde uitje aan. Voeg als de uit wat glazig is de pompoen erbij en bak dat goed even aan. Voeg na een paar minuten de kruiden toe. Bak alles tot de pompoen gaar is. 

  2. 2

    Pocheer ondertussen de eieren. Kook hiervoor wat water en voeg er een scheut azijn aan toe zodat het eiwit straks snel stolt. Maak vervolgens met een lepel een soort draaikolk in het water. Voeg dan pas het ei toe. Om gepocheerde eieren te maken breek je het ei en laat dit langzaam in de draaikolk zakken. Je ziet dat het eiwit langzaam om het eigeel heen vouwt. Haal het ei vervolgens uit het water en dep het droog en bewaar het. 

  3. 3

    Maak de vinaigrette door alle ingrediënten in een kom te mixen en bewaar dit.  

  4. 4

    Pureer de pompoen in de blender met 1 dl gevogelte bouillon en 30 cl room. Haal het door een zeef en breng het op smaak met  peper en zout.

     

  5. 5

    Snij de verschillende tomaten in plakken en leg dit netjes op een bord. Bestrooi met wat peper, zout en de verse kruiden. Druppel de vinaigrette er over. 

  6. 6

    Verwarm de pompoencrème nog even. Presenteer de crème in kleine diepe borden. Leg het gepocheerde ei erop en daaroverheen nog wat verse kruiden. 

Eet smakelijk!

Laat je reactie achter