Recept: Pompoenpannenkoeken

24 maart 2016
Waardeer: 
(Totaal: 8 stemmen)
Stilstaand beeld van Pompoenpannenkoeken

Chef-kok Sharon de Miranda maakt verrassende pannenkoeken: van pompoen maakt zij een pulp, die met wat toevoegingen een beslag wordt. Oogstrelend resultaat en heus niet alleen voor zoetekauwen!

Sharon gooit de pompoenpitten niet weg hoor! Je kan daar namelijk heel veel lekkere dingen van doen. Je kan ze bijvoorbeeld roosteren. Hoe je dit doet staat bij het recept!

6 personen

Ingrediënten voor Pompoenpannenkoeken

250 gr Griekse yoghurt
150 gr bevroren aardbeien
150 gr bevroren frambozen
1 dl vanillesiroop
700 gr pompoen
150 ml melk
2 eieren
30 gr roomboter
10 gr vanillesuiker
120 gr kristalsuiker
2 tl bakpoeder
300 gr zelfrijzend bakmeel
1 tl kaneelpoeder
½ tl nootmuskaatpoeder
Poedersuiker
150 gr rozijnen
2 dl rum
Kokosolie
100 gr rucola
150 gr zachte geitenkaas
100 gr walnoten
Truffelolie naar smaak

Drinken: Water met rode bessen en carambola.

*Dit recept is van de betreffende kok. Incidenteel wijkt de bereiding op tv wat af van deze omschrijving, maar als je dit recept volgt, moet het allemaal lukken.

Aan de slag

 1. 1

  Schil de pompoen en verwijder de zaadjes. Snij deze in stukken van ongeveer 4 centimeter. Kook de pompoen in water in ongeveer 20 minuten gaar met een snufje zout. Als de pompen gaar is giet je deze af en prak je het met een stamper fijn. Roer er 30 gram boter door en laat dit afkoelen.
   

 2. 2

  Weeg het zelfrijzend bakmeel af zeef het. Klop de eitjes los. Laat de rozijnen weken in de rum en voeg er net zoveel gekookt water bij totdat de rozijnen helemaal bedekt zijn met vocht.
   

 3. 3

  Voeg, wanneer de pompoen afgekoeld is, de melk en eieren aan het geheel toe. Roer er vervolgens met een spatel de bakpoeder, nootmuskaat, kaneelpoeder en het zelfrijzend bakmeel door.
   

 4. 4

  Haal de rozijnen uit het vocht en dep deze droog met wat keukenpapier. Roer de rozijnen door het beslag, dek het beslag af en laat dit 15 minuten rusten.

 5. 5

  Maak in de tussentijd het ijs. Doe de bevroren aardbeien en frambozen samen met de yoghurt in de keukenmachine. Voeg de vanillesiroop er aan toe en maal het geheel helemaal fijn. Haal het ijs uit de machine doe dit in een bakje en plaats het in de vriezer.
   

 6. 6

  Als het beslag 15 minuten gerust heeft plaats je een koekenpan op het vuur met een klein beetje kokosolie. Laat de pan met de olie goed heet worden op matig vuur. Voeg een halve pollepel beslag in de pan en bak de pannenkoek ongeveer 2 minuten aan beide kanten goudbruin. Herhaal deze procedure. Maak ondertussen het water.
   

 7. 7

  Maak het bord op; één zoete pannenkoek met het ijs, één hartige pannenkoek met rucola, geitenkaas en walnoten. De rest van de pannenkoeken opgestapeld en bestrooien met poedersuiker en siroop. Serveer het water hierbij.
   

 8. 8

  Een gezond snackje maken van de pompoenpitten? Rooster ze! Kook hiervoor de pitten 20 minuten in ruim water met wat zout. Giet ze af en bestrooi ze met een mengseltje van paprikapoeder, chilipoeder en wat olijfolie. Rooster ze vervolgens in de oven op 200 graden, ongeveer 10 à 15 minuten.

Eet smakelijk!