Hartige pannenkoekjes met gerookte zalm

chef-kok
Ramon Brugman
Hartige pannenkoeken
8 min
Gerecht
Vis
Bereidingstijd
0-30 minuten
Menu
Voor- en bijgerecht
Gemiddelde waardering
158 personen
Chef-kok Ramon Brugman maakt hartige pannenkoekjes met gerookte zalm, spinazie, gepocheerd ei en een heerlijke hollandaisesaus.
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • Hartige pannenkoekjes
    230 g
    bloem
  • 16 g
    bakpoeder
  • 1 tl
    suiker
  • 2
    eieren
  • 30 g
    boter
  • 300 ml
    melk
  • 1/4
    bosje bieslook
  • 1/4
    bosje dille
  • zout
  • Hollandaisesaus
    100 ml
    azijn
  • 200 ml
    witte wijn
  • 1
    ui
  • 1
    blad laurier
  • 1 tl
    peperkorrels
  • 3
    eidooiers
  • 150 g
    boter
  • peper en zout
  • Gepocheerd ei
    4
    eieren
  • azijn
  • 1
    zak verse spinazie
  • 1
    teentje knoflook
  • olijfolie
  • 200 g
    gerookte zalm
  • 2 el
    creme fraiche
  • bieslook
  • peper en zout

Bereiding

  1. 1

    Snij de bieslook en de dille fijn voor de hartige pannenkoekjes.

  2. 2

    Meng de gesneden kruiden met de 230 gram bloem, 16 gram bakpoeder, 1 theelepel suiker, 2 eieren, 300 ml melk, en een snufje zout en mix het tot een glas beslag.

  3. 3

    Doe de 30 gram boter in een koekenpan en zodra het gesmolten is giet je er met behulp van een lepel vier kleine hoopjes beslag in. Draai ze om als ze aan de boven kant zo goed als droog zijn. Bak de pannenkoekjes mooi lichtbruin aan beide kanten.

  4. 4

    Snij de knoflook fijn en bak deze met een scheutje olie aan in een pan. Voeg de spinazie toe en laat het slinken. Breng de spinazie op smaak met zout en peper en bewaar het op een zeefje zodat het vocht kan weg lopen.

  5. 5

    De eieren pocheer je in een pan met ruim water. Voeg hier een scheut azijn aan toe en breng het aan de kook. Zodra het kookt maak je een draaikolk in het water met behulp van een lepel. Tik vervolgens het ei er voorzichtig in. Pocheer het ei in ongeveer 2 a 3 minuten. Zorg dat het eidooier vloeibaar blijft. Haal het ei er voorzichtig uit en doe het in een kom koud water. Als je het ei gaat op warmen doe je dit in een pan zonder azijn. Voor het serveren een klein beetje zout en per op het ei.

  6. 6

    Voor de Hollandaisesaus maak je eerst een castrique, zeg maar een basis voor de saus. Hiervoor snij je de ui fijn. Doe dit in een pan en voeg hier de 100 ml azijn, 200 ml witte wijn, laurierblaadje en 1 theelepel peperkorrels aan toe. Kook dit alles in totdat ongeveer 1/3 saus overblijft. Dit zeef je en wat je overhoudt is de basis voor je saus.

  7. 7

    Warm de 150 gram boter langzaam op in een pannetje. Als de boter gesmolten is drijft het vet en onder in de pan zit bezinksel. Giet voorzichtig het vet van de boter af. De rest heb je niet meer nodig. Dit heet geklaarde boter of ghee.

  8. 8

    Doe 4 eetlepels van de castrique (de basissaus) samen met 3 eidooiers in een pan en zet het op klein vuurtje. Klop met een garde net zolang tot het schuimig en stevig is. Voeg dan voorzichtig en beetje bij beetje de geklaarde boter toe. Breng het op smaak met zout en peper.

  9. 9

    Neem een pannenkoekje. Smeer er een beetje crème fraîche op. Leg daar wat spinazie en gerookte zalm op. Doe dit nog een keer en op de bovenste doe je weer wat spinazie. Hier leg je voorzichtig het gepocheerde ei op. Schenk wat hollandaisesaus op het pannenkoekjes en maak af met wat gehakte bieslook.

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!