Pompoensoep met Focaccia

chef-kok
Ramon Brugman
BB_afl4_eten6
Gerecht
Vegetarisch
Bereidingstijd
Meer dan 60 minuten
Menu
Hoofdgerecht
Gemiddelde waardering
27 personen

Het pompoenseizoen is aangebroken! Daarom bereidt chef-kok Ramon Brugman een heerlijke betaalbare maaltijd met pompoensoep. Hij laat ook zien hoe je er makkelijk zelf een heerlijke focaccia met olijven bij maakt. Én een marmelade van rode ui.

*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • Soep
    1
    wortel
  • 1
    prei
  • 1
    ui
  • 1
    stengel bleekselderij
  • laurierblad
  • peperkorrels
  • takje tijm
  • knoflook naar smaak
  • 1
    pompoen
  • scheutje room
  • crème fraîche
  • peterselie
  • Brood
    500 g
    bloem
  • 15 g
    verse gist of 1,5 zakje gedroogde gist
  • 315 ml
    water
  • 15 g
    suiker
  • 10 g
    zout
  • 100 g
    gorgonzola
  • parmezaanse kaas, geraspt
  • 100 g
    zwarte olijven
  • paar takjes tijm
  • oregano
  • grove zeezout
  • olijfolie
  • Ui marmelade
    4
    rode uien
  • 1
    teentje knoflook
  • scheutje aceto (balsamico) azijn
  • flinke tak tijm
  1. 1

    Het brood. Doe de bloem, suiker en zout in de keukenmachine of mengkom.

  2. 2

    Doe de verse gist bij het lauwwarme water en roer door tot de gist is opgelost. Dit mag bij de rest in de keukenmachine. Je kunt het ook met de hand kneden, maar dat duurt 20 minuten. De machine heeft slechts 7 minuten nodig. Als je een vliesje van het deeg kunt trekken is het klaar. Laat dit rijzen op een warme plek.
     

  3. 3

    Als het goed is gerezen, mag het in een bakvorm die is bekleed met bakpapier. Laat het dan nog eens 10 min rijzen.
     

  4. 4

    • Nu kan het garnituur erbij. Hak de olijven in stukjes, snij de gorgonzola in blokjes en leg dit samen met wat tijm, oregano en een scheut olijfolie op het deeg. Duw dan met je vingers de garnituur in het brood. Het brood moet 18 min in de oven op 200°C.

  5. 5

    Maak de ui marmelade. Pel de rode uien en snijd ze in blokjes. Fruit dit samen met wat knoflook aan in een pan. Giet er rode wijn bij tot het net onder staat en doe een takje tijm, een scheut balsamicoazijn en wat peper en zout erbij. Laat dit pruttelen tot het vocht bijna weg gekookt is en haal dan de tijm eruit. Klaar!

  6. 6

    De pompoensoep. Voor de bouillon doe je wortel, prei, bleekselderij, laurier, tijm en wat peperkorrels in de pan en schenk je er koud water bij. Laat dit 30-40min trekken en je hebt de basis van je soep.

  7. 7

    Schil de pompoen en haal de pitten eruit. Deze kun je eventueel in de oven roosteren voor op het brood. De pompoen kan, samen met de gezeefde bouillon in de pan. Als dit heeft getrokken kun je het met een staafmixer pureren.

  8. 8

    Schenk er wat van de room bij en eventueel nog wat peper en zout. Serveer met wat crème fraîche en peterselie.

  9. 9

    Wat je er bij moet drinken? Een glaasje port of rode wijn is lekker, of, zoals Ramon zelf zou doen, een lekker glaasje witte wijn. 

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!