Preistamppot met gebakken schol en een witlofsalade met appel

Onze chef-kok Ramon Brugman maakt een snelle maaltijd: gebakken scholletjes met een stamppotje van prei en oesterzwammen en een frisse salade met witlof, appel en een eitje.

Gerecht Vis
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Voor de gebakken vis
    4
    kleine scholletjes
  • 2 el
    olijfolie
  • 1 el
    boter
  • 1
    citroen
  • 1/2
    bosje peterselie
  • zout en peper
  • Voor de stamppot
    400 g
    kruimige aardappelen
  • 100 g
    oesterzwammen
  • 2
    rode uien
  • 1
    prei
  • 1
    klont boter
  • 150 ml
    melk
  • zout en peper
  • Voor de witlofsalade
    4
    stronkjes witlof
  • 3
    augurken
  • 3
    eieren
  • 1
    appel
  • 2 el
    mayonaise
  • 2 el
    augurken sap
  • zout en peper
  1. Schil de aardappelen en zet deze op met koud water. Kook de aardappel gaar en stoom ze droog. 

  2. Snij de rode ui, prei en oesterzwammen fijn. Bak deze in een klont boter gaar een breng op smaak met zout en peper.

  3. Stamp de aardappelen en voeg de melk toe. Roer deze goed door de aardappelen heen. Voeg nu het garnituur toe en breng op smaak met zout en peper.

  4. Kook de eieren voor in de salade hard. 

  5. Snij de witlof in dunne plakjes. snij de augurken, appel en ei in kleine blokjes. Meng de mayonaise met het augurkenvocht. Doe alles in een grote kom en meng alles door elkaar. Breng op smaak met zout en peper

  6. Bestrooi de schol met zout en peper. Zet een pan met anti-aanpak laag op half hoog vuur en doe hier de olijfolie in. Leg de scholletjes in de pan en voeg nu de klont boter toe. Na ongeveer 5 minuten bakken draai je de vis om. Bak tot dat deze gaar is. 

  7. Haal de vis uit de pan en knijp in het bakvet de citroen uit. Snij de peterselie fijn en doe deze ook bij de boter en citroensap. Leg de vis op het bord en schep met een lepel wat van de boter/citroen mengsel over de vis. 

  8. Geniet van je stamppotje! !
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.