10 minuten

Ramon maakt heerlijke kipspiesjes met een romige currysaus

Chef-kok Ramon Brugman maakt een heerlijk gerecht voor tijdens de koude dagen: gegrilde Indiase kipspiesjes met romige currysaus, tomatenrijst, raita en papadums.

Gerecht Vlees
Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

  • Voor de kip
    500 gr
    kippendijen
  • 2 tl
    komijn
  • 2 tl
    gemalen koriander
  • 2 tl
    tandoori kruidenmix
  • 2 tl
    garam masala
  • 1 tl
    kurkuma
  • 2 tl
    chilipoeder
  • stuk verse gember (3cm) geraspt
  • 3
    tenen knoflook
  • 1
    rode peper
  • 1 tl
    zwarte pepermolen
  • 1 tl
    zout
  • 1
    citroen (sap)
  • 4 el
    dikke yoghurt (liefste met 10% vet)
  • Voor de currysaus
    300 ml
    tomaten uit blik
  • 2
    tenen knoflook
  • stuk gember (2cm)
  • 1/4 tl
    kurkuma
  • 1 tl
    komijn
  • 1/4 tl
    garam masala
  • 4 el
    mangojam
  • 70 ml
    room
  • 5
    takken verse koriander
  • zout naar smaak
  • Voor de tomatenrijst
    400 gr
    basmatirijst
  • 5
    tomaten
  • 1
    ui
  • 2
    tenen knoflook
  • 1/2
    rode peper
  • stuk gember (2cm)
  • 650 ml
    kokend water
  • zout naar smaak
  • Voor de raita
    1
    komkommer
  • 1
    teen knoflook
  • 250 ml
    Griekse yoghurt
  • 10
    blaadjes munt
  • zout naar smaak
  • Serveer met
    papadums (vers of kant-en-klaar)
  1. Snijd de kippendijen in grove stukken en doe deze in een grote mengkom. 

  2. Snijd de knoflook en de rode peper samen fijn en gooi ze bij de kip in de kom. Daarbij kan de koriander, kurkuma, de tandoorikruiden en de chilipoeder. Voor wat frisheid pers je het sap van de citroen erbij. Voeg nog wat zout toe en meng alles samen met de Griekse yoghurt. Laat alles marineren voor zo'n 20 à 30 minuten. Langer is nóg beter.

  3. Voor de tomatenrijst was de je eerst de rijst en laat het je het 30 minuten weken in koud water. 

  4. Snijd de ui, knoflook, gember en een halve rode peper klein en gooi deze in een steelpannetje met wat olie. Roer alles goed door en bak kort even samen. 

  5. Snijd de tomaten en voeg aan het pannetje toe. Daarbij kan de rijst, een beetje zout en het kokende water. Breng dit aan de kook. Laat tien minuten koken met het deksel erop. Zet daarna het gas uit en laat tien minuten rusten.

  6. Rijg de kip op één pin en gril het vervolgens als één grote lange spies. Gril de spies boven het vuur, op een grillplaat of in een grillpan. Draai deze om de paar minuten om, net zolang tot de kip gaar is. 

  7. Voor de currysaus snijd je de knoflook en rasp de gember. Doe wat olie in een pan en bak daar de knoflook en gember in. Voeg meteen de specerijen toe en bak aan. Doe het tomatenblik erbij, samen met de mangojam. Breng het geheel aan de kook en laat het even 15 minuten zachtjes inkoken tot een dikke saus.

  8. Voeg de room toe en breng de saus op smaak. Laat het even goed doorkoken. Voeg dan de fijngesneden koriander toe. Serveer de currysaus bij de kipspiesjes.

  9. Voor de raita rasp je de komkommer. Dit kan in een kom en doe hier wat zout op. Laat dit voor tien minuten staan en knijp het vocht eruit. 
    Rasp de knoflook en meng dit met de komkommer, Griekse yoghurt en zo'n tien blaadjes fijngesneden verse munt. Breng op smaak met wat suiker.

  10. Serveer bij het gehele recht papadums en het is helemaal compleet.

  11. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Elke week zo'n lekker recept maken?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van BinnensteBuiten!

Ramon Brugman maakt kipnuggets