7 minuten

Indiase curry met spinazie en paneer

Sharon maakt een heerlijke vegetarische Indiase curry met spinazie en paneer.
Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Voor de curry
    800 g
    verse babyspinazie
  • 3
    uien
  • 8
    tomaten
  • 2 tl
    komijnzaad
  • 1 tl
    chilipoeder
  • 2 tl
    kurkumapoeder
  • 1 tl
    garam masala
  • 1 tl
    gedroogde fenegriek bladeren
  • 6 tenen
    tenen knoflook
  • 2 el
    yoghurt
  • 3 el
    kookroom
  • 150 g
    linzen
  • 200 g
    basmatirijst
  • 1
    groentebouillonblokje
  • zout
  • koolzaadolie
  • voor de paneer
    2 l
    volle melk
  • 500 ml
    yoghurt
  • voor de gezuurde rode uien
    4 dl
    azijn
  • 4
    rode uien
  • 200 g
    suiker
  • knoflook
  • benodigheden
    theedoek
  1. Begin met het maken van de paneer. Breng de volle melk in een hoge pan aan de kook. Slink de spinazie in een pan. Zodra de melk omhoog komt, roer je er 500 ml yoghurt doorheen. Breng het mengsel weer aan de kook. De paneer zal zich snel van de geelgroene wei scheiden. Zodra de paneer volledig gescheiden is, leg je een vochtige theedoek (of kaasdoek) op de bodem van een vergiet en schenk je de paneer in dit doek. Het vergiet vangt de kaas op. Haal het doek aan de punten uit het vergiet en knijp het een beetje in. Laat het afkoelen in de vergiet. Als de spinazie is geslonken schenk je een klein scheutje wei bij de spinazie, ongeveer 2 eetlepels. Hierdoor is de spinazie beter te pureren. Plaats de spinazie in een maatbeker en pureer het met een staafmixer fijn.

  2. Breng de linzen in een pan met 2 liter water, afgedekt met een deksel, aan de kook voor ongeveer 15 minuten. Voor de palak paneer snijd de uien en de knoflook. Doe wat olie in een hapjespan, doe alvast de uien er in zodat het rustig kan garen. Snijd de tomaten in blokjes. 

  3. Ondertussen spoel je de rijst af in een bolzeef en laat het uitlekken. Als de linzen 15 minuten hebben gekookt. Let op dat de rijst een vingerkootje onder het water staat. Zodra er putjes in de rijst vallen, verwijder je de pan van het vuur. Laat het met de deksel op de pan nog 10 min nagaren. Als de uitjes bruin zijn voeg je een klein beetje chilipoeder, komijnzaad, garam masala en kurkumapoeder toe en voeg direct de tomaatjes toe. Bestrooi het mengsel met 1 theelepel gedroogde fenegriek bladeren. Doe bij het geheel een vermalen groente bouillonblokje. Roer alles om en laat het nog even sudderen met de deksel op de pan.

  4. Voeg de gepureerde spinazie toe aan de pan en roer de 2 el yoghurt er doorheen. Vervolgens voeg je de paneer toe en bak je deze ongeveer 2 minuten mee. Begin vervolgens met de bereiding van de rode uien. Breng de azijn en suiker aan de kook. Snij de rode uien in halve maantjes. Giet de gekookte azijn en suiker bij de rode uien. Bij het uitserveren voeg je een scheutje kookroom toe aan de curry.

  5. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.