Recept: Recept: pompoensoep met focaccia

8 oktober 2015
Waardeer: 
(Totaal: 1 stem)
Stilstaand beeld van Recept: pompoensoep met focaccia
Het pompoenseizoen is aangebroken! Daarom bereidt chef-kok Ramon Brugman een heerlijke betaalbare maaltijd met pompoensoep. Hij laat ook zien hoe je er makkelijk zelf een heerlijke focaccia met olijven bij maakt. Én een marmelade van rode ui.
4 personen

Ingrediënten voor Recept: pompoensoep met focaccia

Soep
Voor de groentebouillon:
1 Wortel
1 Prei
1 Ui
1 stengel bleekselderij
Laurierblad
Peperkorrels
Takje tijm
Knoflook naar smaak

1 Pompoen
Scheutje Room
Crème fraîche
Peterselie

Brood
500g bloem
15g verse gist of 1,5 zakje gedroogde gist
315ml water
15g suiker
10g Zout
100g Gorgonzola
Parmezaanse kaas, geraspt
100g zwarte olijven
Paar takjes tijm
Oregano
Grove zeezout
Olijfolie

Ui marmelade
4 rode uien
1 teentje Knoflook
Scheutje Rode wijn
Scheut Aceto (balsamico) azijn
Flinke tak tijm

*Dit recept is van de betreffende kok. Incidenteel wijkt de bereiding op tv wat af van deze omschrijving, maar als je dit recept volgt, moet het allemaal lukken.

Aan de slag

  1. 1

    Het brood. Doe de bloem, suiker en zout in de keukenmachine of mengkom.

  2. 2

    Doe de verse gist bij het lauwwarme water en roer door tot de gist is opgelost. Dit mag bij de rest in de keukenmachine. Je kunt het ook met de hand kneden, maar dat duurt 20 minuten. De machine heeft slechts 7 minuten nodig. Als je een vliesje van het deeg kunt trekken is het klaar. Laat dit rijzen op een warme plek.
     

  3. 3

    Als het goed is gerezen, mag het in een bakvorm die is bekleed met bakpapier. Laat het dan nog eens 10 min rijzen.
     

  4. 4

    • Nu kan het garnituur erbij. Hak de olijven in stukjes, snij de gorgonzola in blokjes en leg dit samen met wat tijm, oregano en een scheut olijfolie op het deeg. Duw dan met je vingers de garnituur in het brood. Het brood moet 18 min in de oven op 200°C.

  5. 5

    Maak de ui marmelade. Pel de rode uien en snijd ze in blokjes. Fruit dit samen met wat knoflook aan in een pan. Giet er rode wijn bij tot het net onder staat en doe een takje tijm, een scheut balsamicoazijn en wat peper en zout erbij. Laat dit pruttelen tot het vocht bijna weg gekookt is en haal dan de tijm eruit. Klaar!

  6. 6

    De pompoensoep. Voor de bouillon doe je wortel, prei, bleekselderij, laurier, tijm en wat peperkorrels in de pan en schenk je er koud water bij. Laat dit 30-40min trekken en je hebt de basis van je soep.

  7. 7

    Schil de pompoen en haal de pitten eruit. Deze kun je eventueel in de oven roosteren voor op het brood. De pompoen kan, samen met de gezeefde bouillon in de pan. Als dit heeft getrokken kun je het met een staafmixer pureren.

  8. 8

    Schenk er wat van de room bij en eventueel nog wat peper en zout. Serveer met wat crème fraîche en peterselie.

  9. 9

    Wat je er bij moet drinken? Een glaasje port of rode wijn is lekker, of, zoals Ramon zelf zou doen, een lekker glaasje witte wijn. 

Eet smakelijk!

Laat je reactie achter