Regenboogtaart

chef-kok
Ramon Brugman
Regenboogtaart Ramon
8 min
Gerecht
Vegetarisch
Bereidingstijd
Meer dan 60 minuten
Menu
Taarten en lekkernijen
Gemiddelde waardering
49 personen
Feestelijker ga je het niet krijgen. Chef-kok Ramon Brugman maakt een 'blije' taart, een kleurrijke regenboogtaart, in het kader van de Pride Amsterdam, waarbij de gelijkheid van ieder mens wordt gevierd. Nu we het niet buiten kunnen vieren op de grachten, doen we het maar binnen in de keuken.
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
12
  • Voor het beslag
    4
    eieren
  • 1
    eidooier
  • 110 g
    suiker
  • 110 g
    bloem
  • 6
    kleuren kleurstof
  • beetje boter
  • Voor de trempeer
    150 g
    suiker
  • 150 ml
    water
  • 1
    vanillestokje
  • Voor de aardbeienjam
    300 g
    verse aardbeien
  • 300 g
    geleisuiker
  • 1
    citroen
  • Voor de banketbakkersroom
    500 ml
    melk
  • 1
    vanillestokje
  • 100 g
    suiker
  • 2
    eidooiers
  • 45 g
    maizena
  • Voor de botercrème
    450 g
    boter (op kamertemperatuur)
  • 225 g
    poedersuiker
  • vanille naar smaak
  • Voor de opmaak van de taart:
    1
    potje discoballetjes

Bereiding

  1. 1

    Zet de oven aan op 220 graden. Zorg voor 3 of 4 springvormen van 18 cm. Smeer deze in met gesmolten boter.

  2. 2

    Klop de eieren samen met de suiker tot er een stevig beslag ontstaat. Zeef de bloem op het beslag, terwijl je rustig door het beslag spatelt. Als het goed is gemengd, verdeel je het beslag over drie kommen. Voeg in elke kom een kleur toe en spatel deze goed door het deeg heen. Doe de drie stukken deeg in de drie verschillende bakvormen. Bak het beslag af in ongeveer 12 a 18 minuten in de voorverwarmde oven. Als je met je vinger in het beslag duwt en het veert terug is deze gaar. Doe dit nog een keer zodat je totaal 6 kleuren cake hebt.

  3. 3

    Maak de trempeer. Snij de vanille open en breng samen met de suiker en het water aan de kook. Laat afkoelen.

  4. 4

    Ga verder met het maken van de aardbeienjam. Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snij de aardbeien in stukjes. Doe ze in een pan met de suiker en een beetje citroensap. Breng het aan de kook. Haal het schuim van de jam eraf met een lepel en kook het 3 minuten door. Laat afkoelen.

  5. 5

    Ga verder met het maken van de banketbakkersroom. Breng de melk met de helft van de suiker en de open gesneden vanillestok aan de kook. Meng de eidooier met de rest van de suiker. Roer dit goed door elkaar. Voeg hier de kokende melk aan toe, terwijl je goed blijft roeren. Doe het terug in de pan en breng langzaam aan de kook terwijl je goed blijft roeren. Haal de room uit de pan en dek af met een plastic velletje. Laat goed afkoelen.

  6. 6

    Dan is het tijd voor de botercrème. Doe alle ingrediënten in een beslagkom en mix met de mixer. Verwarm de buitenkant van de kom iets, zodat er een smeuïge massa ontstaat. Let op dat het niet te koud is want dan gaat het schiften. Mocht dit gebeuren, verwarm dan de buitenkant van de kom door deze in een badje met warm water te laten zakken. Klop het lekker luchtig.

  7. 7

    Bouw vervolgens de taart op. Leg een laag cake op een schaal. Smeer er een dunne laag aardbeienjam op en vervolgens een laagje van de botercrème. Leg hier de volgende laag cake op en bestrijk het met een kwastje met wat trempeer. Herhaal dit tot de taart helemaal is opgebouwd. Laat de taart even een uur koelen. Smeer de buitenkant van de taart strak af met de botercrème. Laat de taart opstijven in de koelkast.

  8. 8

    Haal de taart uit de koelkast, strooi er discoballetjes overheen en snij de taart aan.

Happy Pride!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!