Geflambeerde kleine appeltaartjes met krokante amandelen

Onze chef-kok Ramon Brugman maakt geflambeerde warme appeltaartjes met vanille ijs, een scheutje Calvados, het frisse van citroen en knapperige amandelen. En ze zijn lekker klein van formaat, daar lust je er wel meer van! 

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Gebak

Recept

Ingrediënten

  • 1 el
    Calvados
  • vanille-ijs
  • Deeg
    100 gr
    suiker
  • 200 gr
    boter
  • 300 gr
    bloem
  • 1
    ei
  • Vulling
    2
    goudrenetten
  • 100 ml
    room
  • 2
    eieren
  • 1
    stokje vanille
  • 75 gr
    suiker
  • Gewelde rozijnen
    100 gr
    rozijnen
  • 200 ml
    witte wijn
  • 50 gr
    suiker
  • 1
    citroen
  • Krokante amandelen
    100 gr
    amandelen
  • 75 gr
    suiker
  • 1
    citroen
  • 15 gr
    eiwit
  • Vanilleroom
    150 ml
    room
  • 15 gr
    suiker
  • 1
    stokje vanille
  1. Verwarm de oven op 170 graden

  2. We beginnen met het deeg. Meng de suiker en boter goed.

  3. Voeg het ei toe aan het boter/suiker mengsel en voeg als laatste de bloem toe. Kneed tot een deeg en dek af met plastic folie. Laat een uurtje opstijven in de koelkast.

  4. Leg de taartvormpjes klaar en rol het deeg uit tot een dunne plak. Steek het deeg uit met een steker en leg het in de vormpjes. Snij het overtollige deeg eraf.

  5. Schil de appels en verdeel ze in vieren. Snij nu in hele dunne plakjes. Leg de appelpartjes dakpansgewijs op het deeg in de taartvormpjes.

  6. Tik de eieren en meng deze met de room en suiker. Haal het merg uit de vanille en voeg ook dit toe.

  7. Giet het mengsel op de appel en bak de taartjes 18 minuten op 170 graden.

  8. Maak ondertussen de gewelde rozijnen, amandelen en room.

  9. Rasp wat schil van de citroen en doe rozijnen, witte wijn en suiker in een pannetje en breng dit aan de kook. Laat de rozijnen afkoelen in het vocht.

  10. Meng alle ingrediënten voor de krokante amandelen door elkaar. Verdeel de massa over een bakplaat met bakpapier. Bak de amandelen 4 minuten in de oven op 170 graden. 

  11. Schep de amandelen voorzichtig om. Bak het weer 4 minuten. Doe dit totdat de amandelen krokant en goud geel gekleurd zijn.

  12. Maak tijdens het wachten op de amandelen de room.

  13. Klop de room met de suiker en het merg van de vanille totdat de slagroom stevig is. Doe de slagroom in een spuitzak.

  14. Haal het taartje uit de vorm en leg op een bordje. 

  15. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.