7 minuten

Kersenslof met meringue staafjes

Ramon Brugman is dol op sloffen. Hij maakt zijn favoriet: kersenslof met meringue staafjes.
Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Gebak

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 6
  • Voor het sloffen deeg
    180 g
    boter
  • 100 g
    suiker
  • 80 g
    witte basterdsuiker
  • 1
    eierdooier
  • 1 g
    zout
  • 1
    citroen
  • 250 g
    bloem
  • 3 g
    bakpoeder
  • Voor de vulling
    250 g
    amandelspijs
  • 150 g
    banketbakkersroom
  • Voor de kersen
    300 g
    verse of diepvries kersen
  • 60 ml
    sinaasappelsap
  • 40 g
    suiker
  • 1
    citroen
  • 6 g
    maizena
  • Voor de meringue suikerstroop
    200 g
    suiker
  • 50 ml
    water
  • Voor het eiwit schuim
    100 ml
    eiwit
  • 100 gr
    suiker
  1. Meng de boter met twee soorten suiker de eidooier het zout en de citroenrasp door elkaar. Voeg dan de bloem en bakpoeder aan de mix toe en kneed het vervolgens rustig en zo kort mogelijk tot deeg. Duw het plat en dek het af met plasticfolie. Laat het deeg een uur opstijven in de koelkast.

  2. Kneed het deeg kort door en maak er een dikke plak van zodat je er twee sloffen ringen uit kunt steken. Mocht je deze niet hebben kan het ook in een ronde bakvorm. Zet de oven aan op 180 graden.

  3. Ga dan verder met het bereiden van de vulling. Kook als eerst de banketbakkersroom en neem er vervolgens 150 g vanaf. Meng dit door de amandelspijs heen en spuit met een spuitzak de vulling in het midden op de sloffen bodem. Zorg dat de rand ongeveer 1 cm vrij blijft zodat het deeg omhoog kan bakken. Bak de slof 25 a 30 minuten op 180 graden. Laat de slof dan goed afkoelen.

  4. Voor de kersen breng je de kersen, sinaasappelsap en de suiker aan de kook. Voeg het sap van een halve citroen toe. Maak van maizena en wat water een papje. Giet het al roerend bij de kersen. Laat het 20 seconden al roerend doorkoken en haal ze vervolgens van het vuur af. Laat het even afkoelen maar zorg er wel voor dat de kersen afgedekt zijn. Anders vormt er een vel over de kersen heen. Doe de afgekoelde kersen op de sloffen bodem

  5. Om de suikerstroop te bereiden doe je de suiker en het water samen in een pannetje en breng het aan de kook zonder erin te roeren. Als het 110 graden is voeg je het eiwit schuim toe

  6. Klop het eiwit als de suikerstroop 110 graden is. Als het eiwit schuimt voeg je langzaam de 100 gr suiker toe en klop tot het eiwit stevig is. Ondertussen is de suikerstroop verder verwarmt tot 120 graden. Voeg deze in een dun straaltje toe aan het opgeklopte eiwit. Laat het koud draaien.

  7. Spuit dunne slierten meringue op een bakplaat met bakpapier en laat deze in een oven op 100 graden drogen. Na ongeveer 40 minuten zijn de staafjes krokant. Laat ze afkoelen en breek ze. Leg ze op de kersen slof en je kersenslof met meringue staafjes is klaar!

  8. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.