8 minuten

Rendang met boemboe en pittige sperziebonen

Sharon duikt in de Indonesische keuken en maakt een klassieker: rendang geserveerd met koenjitrijst en pittige sperzieboontjes.
Gerecht Vlees
Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • boemboe
    1
    ui
  • 2 teentjes
    knoflook
  • 4 cm
    laos
  • 4 cm
    gember
  • 1
    Spaanse peper
  • 1 tl
    korianderzaad
  • ½ tl
    kaneel
  • ½ tl
    pimentpoeder
  • 1 tl
    komijn
  • 2 el
    zonnebloemolie
  • 7
    kemirinoten (verkrijgbaar bij toko)
  • 1 el
    ketjap
  • vlees
    1 kg
    sukadelappen
  • 400 ml
    kokosmelk
  • 200 ml
    water
  • 2
    serehstengels
  • 2
    limoenblaadjes
  • 1 el
    groentebouillonpoeder
  • koenjitrijst
    400 g
    pandanrijst
  • 2
    laurierblaadjes
  • 2
    kruidnagels
  • 2 el
    koenjit (kurkumapoeder)
  • zout
  • pittige sperziebonen
    500 g
    sperziebonen (gewassen en schoongemaakt)
  • 1 el
    zonnebloemolie
  • 1
    ui
  • 1 teentje
    knoflook
  • 1
    tomaat
  • 2 el
    sambal badjak
  • Benodigdheden
    keukenmachine
  1. Maak de boemboe. Maal alle ingrediënten fijn in de keukenmachine en je boemboe is klaar. 

  2. Ga verder met het bereiden van het vlees. Doe de boemboe in een grote braadpan en bak een minuutje aan. Voeg de sukadelappen toe en roer het goed door. Voeg vervolgens de kokosmelk, het water, de limoenblaadjes en de serehstengels toe. Doe de groentebouillonpoeder erbij en laat de rendang 3 uur stoven met deksel schuin op de pan. Roer af en toe door.

  3. Ga verder met het maken van de koenjitrijst. Zet de pan met rijst met een vingerkootje met water erboven zonder deksel op een gaspit op hoog vuur. Roer de koenjit en wat zout erdoor en leg de kruidnagels en de laurierblaadjes erop. Zodra het water begint te koken, draai je het vuur naar de laagste stand en doe je een deksel op de pan. Laat dit 12 minuten op laag vuur staan.

  4. Ga verder met het maken van de pittige sperzieboontjes. Maak de sperziebonen schoon en was ze. Blancheer de sperziebonen. Snipper het uitje en hak de knoflook fijn. Snij de tomaat in blokjes. Verhit in een hapjespan een scheutje zonnebloemolie. Fruit hierin het uitje glazig. Voeg de knoflook en de sambal eraan toe. Roer het goed door en voeg vervolgens de gesneden tomaat en de sperziebonen erbij. Bak ongeveer 3 minuten mee en breng op smaak met wat groentebouillonpoeder of een blokje.

  5. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.