Pompoen-kibbeh met muhammara
11 min

Rijkgevulde royale mezze-tafel

Nadia maakt muhammara: een paprikadip met walnoten, gebakken snijbiet met dille, pompoen-kibbeh met koriander en frisse labne-balletjes. Zet de tafel vol en aanvallen! 

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Voor- en bijgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 7
  • Voor de muhammara
    2
    puntpaprika's
  • 1 teen
    knoflook
  • 3 el
    zoete paprikapasta (vraag om de tatli biber bij je Turkse of Midden-Oosterse buurtsuper)
  • 100 g
    walnoten
  • 1 el
    komijnzaad
  • 1 dl
    granaatappelmelasse
  • peper
  • zout
  • frisgroene olijfolie
  • Voor de snijbiet
    1 flinke bos
    (gewassen) snijbiet
  • 1 flinke bos
    (gewassen) verse dille
  • Voor de pompoen-kibbeh
    300 g
    flespompoen
  • 300 g
    fijne bulghur
  • 300 g
    verse wilde spinazie
  • 100 g
    zonnebloempitten (of pijnboompitten)
  • 250 g
    labne (bewaar een paar balletjes en serveer die apart)
  • 8
    uien
  • 3 tenen
    knoflook
  • 1 bos
    verse koriander
  • scheut granaatappelmelasse
  • milde olijfolie
  • peper
  • zout
  • Benodigdheden
    stamper of keukenmachine
  • staafmixer
  1. Verwarm voor de pompoen-kibbeh de oven op 200 graden. Was en snijd de pompoen in stukken en verwijder de zaadlijsten. Verdeel de stukken over een bakplaat en rooster het in het midden van de oven to ze zacht en gaar zijn.

  2. Blaker de puntpaprika's tot ze zacht zijn. Pel de knoflook en snijd deze in plakjes. Rooster de walnoten in een droge koekenpan en voeg een teentje knoflook en komijnzaad toe. Als de puntpaprika's zacht zijn, laat je ze afkoelen in een plastic zakje. Schraap met een scherp mesje het zwarte velletje eraf en pel de paprika's. Verwijder het steeltje en de zaadlijsten. 

  3. Pureer de ontvelde puntpaprika's met de paprikapasta. Voeg de walnoten, knoflook en het komijnzaad toe en pureer mee. Breng het mengsel op smaak met de granaatappelmelasse, zout en olijfolie. Smeer het mengsel uit op een grote schaal en maak wat gleufjes in het mengsel en verdeel daar de walnoten, granaatappelmelasse en wat olijfolie overheen.

  4. Verhit een flinke scheut olie in een wok en bak hierin de rest van de knoflook lichtbruin. Snijd de gewassen snijbiet en dille grof. Voeg eerst het witte deel van de snijbiet en het harde deel van de dille toe. Bak de snijbiet en dille al omscheppende kort mee totdat het lekker geslonken is. Breng op smaak met wat peper en zout.

  5. Haal de pompoen uit de oven, maar laat de oven wel aanstaan. Schep het vruchtvlees van de pompoen van de schil en stamp deze fijn. Laat het even afkoelen. Schil en snijd de uien in halve ringen. Verhit een flinke scheut olie in een grote hapjespan of wok en bak hierin de uien in ca. 30 minuten goudbruin en gaar. Breng op smaak met wat peper en zout.

  6. Rooster de zonnebloempitten goudbruin in een droge, hete koekenpan. Roerbak in een andere pan de spinazie kort met een scheutje olie, totdat deze geslonken is. Breng op smaak met wat peper en zout en laat in een zeef uitlekken.

  7. Meng de pompoen met de bulghur en wat zout tot een stevig ‘deeg’. Verdeel het pompoendeeg in twee porties, waarvan een deel wat groter is. Verdeel het kleinere deel in een platte laag over je met bakpapier beklede bakplaat. Dit is de bodem van de kibbeh. Verdeel hier afgewisseld wat schepjes labne, spinazie, gebakken uien en pijnboompitten over. Bestrooi rijkelijk met wat olijfolie en druppel er wat melasse over.

  8. Maak van de andere portie een wat grotere platte laag en leg deze over de vulling en druk de randen goed aan en dicht. Maak met de botte kant van je mes een mooi ruitenpatroon op je kibbeh. Besprenkel met flink wat olie en bak de kibbeh in de hete oven in ca. 15 min goudbruin en gaar.

  9. Snijd de koriander grof. Pel en snijd de knoflook in plakjes. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak hierin de knoflook goudbruin. Voeg op het laatst de koriander toe en laat slinken. 

  10. Serveer de overgebleven labne met een scheut olijfolie en granaatappelmelasse op een schaal. Snijd de kibbeh in stukjes en doe er wat koriander met knoflook bij. Dien de gerechtjes tegelijk op.

  11. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.