Risotto met schelpdieren

Chef-kok Ramon maakt een heerlijke risotto met schelpdieren. Het klaarmaken kost wat tijd. Maar de bereiding van de maaltijd is daarna een eitje!

Gerecht Vis
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • 2 kg
    mosselen
  • 12
    gamba's
  • 1
    zakje vongole
  • 250 gr
    Hollandse garnalen
  • 300 gr
    risottorijst
  • 1 l
    groentebouillon
  • 1
    ui
  • 2
    tenen knoflook
  • 3
    tomaten
  • 1/2 l
    witte wijn
  • 4
    sneetjes brood
  • 1
    citroen
  • boter
  • handje peterselie
  • handje dragon
  • geraspte Parmezaanse kaas
  1. Spoel de mosselen en vongole goed, tot het water helemaal helder is. Snipper de uien en snij een teentje knoflook fijn. Zet dit aan in wat boter.

  2. Snij de tomaten in fijne blokjes en voeg dit bij de ui. Voeg dan de risottorijst toe en zet dit even aan. Schenk er dan een scheut witte wijn bij. Als dit begint te koken kan het vuur zachter. Als het vocht is opgenomen voeg je wat van de groentebouillon toe tot het net onder water staat en roer dit regelmatig door.
     

  3. Pel de gamba’s: haal het schaaltje eraf en het darmkanaal eruit en snij doormidden, zo krullen zo mooi op tjidens het bakken. Bak de gamba’s in een paar minuten in een beetje olie. Bestrooi met wat peper en zout.
     

  4. Laat een pan met deksel heet worden en doe de gespoelde vongole erin. Blus dit af met een scheut witte wijn en doe het deksel erop. Schud dit even en laat in een minuut of 2 garen, tot ze open zijn. Het sap wat hier uit komt mag straks bij de risotto. Zet de vongole even apart.

  5. Verwarm de oven voor op 100°C.
     

  6. In dezelfde pan kunnen nu de mosselen, wederom afgeblust met witte wijn. Ook dit gaar je een paar minuten tot ze open zijn en ook hiervan kan het vocht bij de risotto. Houd de mosselen even apart.
     

  7. Zoek de mosselen uit, als ze niet open zijn gegaan zijn ze niet goed. Haal van de helft het vlees eruit, en herhaal dit bij de vongole.
     

  8. Doe het brood in een ovenschaal met een scheut olijfolie, zout en peper en zet in de oven voor een paar minuten, tot ze knapperig zijn.
     

  9. Hak de peterselie en de dragon en bestrooi met een beetje citroenrasp.
     

  10. Doe de gamba’s bij de risotto en voeg het vlees van de mosselen en vongole toe. Roer de kruiden en een klontje boter er door, net als de geraspte Parmezaanse kaas.
     

  11. Serveer de risotto met de schelpen van de mosselen en vongole er in gestoken, voeg de Hollandse garnalen toe en serveer met een partje citroen en het geroosterde brood.

  12. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.