Romige artisjoksoep en gevulde Marokkaanse broodjes
Onze culinair schrijver Nadia Zerouali maakt zo iets lekkers! Romige artisjoksoep met citroen en zelfgemaakte Marokkaanse broodjes die niet kunnen mislukken. Gevuld met feta, chiazaad en gedroogde oregano. Smullen!
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
Voor de vulling van de broodjes met feta en peterselie200 gfeta
-
2 tlfijngesneden peterselie
-
1 teentjeknoflook
-
Voor de vulling van de broodjes met ei en geraspte kaas1rode ui
-
3gekookte eieren
-
3 elgeraspte kaas
-
1 elfijngesneden peterselie
-
1 tlzwarte peper
-
Voor het deeg400 mllauwwarme melk
-
200 mllauwwarm water
-
200 mlzonnebloemolie of milde olijfolie
-
4 elsuiker
-
2 elgist
-
1 zakjebakpoeder
-
1 kgbloem
-
Voor de topping1losgeklopte eigeel
-
•scheutje melk
-
•eventueel chiazaad, sesamzaad, gedroogde oregano of nigellazaad
-
Voor de artisjoksoep2citroenen
-
4grote artisjokken
-
4 elboter
-
1kleine witte ui
-
1stengel bleekselderij
-
3 teentjesknoflook
-
1/4 kopbloem
-
1 lgroentebouillon
-
2laurierblaadjes
-
1/4 kopvers geperst citroensap
-
•peper en zout
-
Benodigdheden•tafelmixer
-
•staafmixer
-
Bereid de ingrediënten voor de vulling van de Marokkaanse broodjes voor.
Voor de eerste vulling met feta: brokkel je de feta, snijd de knoflook en peterselie fijn. Voor de tweede vulling met ei snijd je de gekookte eieren en de ui fijn. -
Meng de ingrediënten van het deeg met deeghaken, behalve het bakpoeder en de bloem. Voeg beetje bij beetje het gezeefde bakpoeder en bloem toe en laat het kneden tot een soepel en samenhangend deeg. Verdeel het deeg in kleine bolletjes.
-
Druk elk bolletje deeg tot een platte plak. Vul royaal met een vulling naar keuze en vorm er ronde of langwerpige broodjes van. Als je elke vulling een andere vorm en topping geeft, dan kan je daaraan onthouden welke vulling het broodje heeft. Laat ze op een warme, tochtvrije plek afgedekt in ca. 30 minuten rijzen. Verwarm ondertussen de heteluchtoven voor op 180 graden.
-
Meng het eigeel met wat melk. Bestrijk elk broodje hier lichtjes mee en bestrooi naar keuze met een topping. Bak de broodjes in de oven in ca. 20 minuten goudbruin, zacht en gaar.
-
Ga ondertussen verder met het maken van de artisjoksoep. Snijd 1 citroen in partjes. Vul een kom met ruim water en voeg de citroen toe. Snijd de onder- en bovenkant van de artisjok. Schil de artisjok rondom af met een scherp mesje en verwijder het hooi met een lepel. Halveer de artisjokken en bewaar ze in het citroenwater.
-
Maak de ui, bleekselderij en knoflook schoon en snijd fijn. Smelt de boter in een pan en bak hierin de ui, bleekselderij en knoflook 5 min op laag vuur. Voeg de bloem toe en bak een paar minuten mee. Voeg de bouillon, laurierblaadjes en artisjokken toe. Kook in ca. 20 minuten gaar.
-
Verwijder de laurierblaadjes en pureer de soep met een staafmixer. Breng verder op smaak met peper, zout en net zoveel citroensap totdat je een frisse soep hebt. Garneer naar keuze met wat je over hebt.
- Geniet van je artisjoksoep en gevulde Marokkaanse broodjes!