Marokkaanse kip, broodjes en muhammara

Chef-kok Ramon Brugman laat zich inspireren door de Arabische keuken voor een betaalbare maaltijd. Hij maakt Marokkaanse kip met kikkererwten en bladpeterselie. Daar komt ook muhammara bij, een saus met onder andere walnoten en rode peper. Ramon serveert de kip met vers gebakken batbots, dat zijn heerlijke licht zoete broodjes.

Gerecht Vlees
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Ingrediënten kip
    300 g
    kip
  • 1
    grote ui
  • 2
    tenen knoflook
  • 150 g
    kikkererwten
  • 1/2
    bos bladpeterselie
  • 4
    stuks tomaten
  • 1
    rode paprika
  • 1 tl
    paprika poeder
  • 1 tl
    komijn
  • 1 tl
    koriander
  • 1/2 tl
    cayenne peper
  • 1/2 tl
    kaneel
  • 8
    blaadjes verse munt
  • 1
    citroen
  • zout en peper
  • Ingrediënten muhammara
    3
    rode paprika (geroosterd)
  • 75 g
    walnoten
  • 1 el
    granaatappelsiroop
  • 1/2
    citroen
  • olijfolie
  • 1/2 tl
    komijn
  • 1/2 tl
    cayenne peper
  • 1 el
    broodkruim
  • Ingrediënten Batbots broodjes
    400 ml
    melk
  • 7 g
    gedroogde gist
  • 500 g
    bloem
  • 50 g
    fijne griesmeel
  • 1 tl
    zout
  • 1 tl
    suiker
  1. Wel de kikkererwten in water. 

  2. Maar nu eerst de barbot broodjes. Maak de melk lauwwarm. Laat hier de gist in oplossen. Doe het bij de rest van de ingrediënten en kneed het tot een glad deeg. Verdeel het deeg in vieren en doe op de bollen een beetje olijfolie. Laat de bollen 30 minuten rijzen onder een vochtige doek. 

  3. Ga door met de Marokkaanse kip. Snij de kip, ui en knoflook in blokjes. Bak de ui en knoflook in een beetje olijfolie. Voeg de kip toe. 

  4. Snij de tomaten in blokken en voeg deze ook toe aan het kipmengsel. Laat de tomaten zachtjes koken tot een saus.

  5. Ga nu door met de kikkererwten. Zeef het overtollige water van de kikkererwten en doe deze bij de saus. Voeg de specerijen toe en snij de paprika in kleine reepjes. Voeg de paprika toe samen met het sap van de citroen. 

  6. Snij de blaadjes munt in dunne reepjes en de peterselie fijn en doe deze bij de saus. Maak het geheel af met zout en peper.

  7. Maak nu de muhammara. Rooster de paprika in de oven op 210 graden ongeveer 15 minuten. 

  8. Pel de paprika en haal de pitjes eruit. rooster ook de walnoten even in de oven. Ongeveer 5 m minuten. Doe nu alle ingrediënten bij elkaar in een kom en maak het fijn met een staafmixer. Maak op smaak met zout en peper.

  9. Ga door met de batbots broodjes. Bak de barbot voorzichtig op laag vuur in een koekenpan waar een beetje olijfolie in zit. Ongeveer 4 a 5 minuten Per kant zodat ze mooi licht bruin zijn.

  10. Het brood aan de rand van het bord. Het kipmengsel en de muhammara eet je met het brood. Je gebruikt je handen, geen bestek. 

  11. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.