Salade van artisjokken en zalm

culinair expert
Alain Caron
Salade van artisjokken en zalm (128)
Gerecht
Vis
Bereidingstijd
0-30 minuten
Menu
Hoofdgerecht
Gemiddelde waardering
12 personen

In het Overijsselse Raalte ontmoet culinair expert Alain Caron Jan Overesch op zijn ecologische landbouwbedrijf. Hij is een van de weinige telers in ons land die artisjokken teelt. En de oogst is net in volle gang. Als Fransman kent Alain de artisjok natuurlijk uit de Franse keuken, maar vandaag kookt hij met de Nederlandse artisjok.

*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • 4
    artisjokken
  • paar takjes tijm
  • 250 g
    kerstomaatjes (eventueel in verschillende kleurtjes)
  • 200 g
    lamsoor
  • 1 el
    olijfolie (om de lamsoren te bakken)
  • 150 g
    dun gesneden Chinese kool
  • 200 g
    gerookt zalm gesneden
  • Voor de dressing
    2 el
    balsamicoazijn
  • 4 el
    extra vierge olijfolie
  • 1 tl
    mosterd
  • 1 tl
    gembersiroop
  • zout en peper

Bereiding

  1. 1

    Vul een grote pan met water voor de artisjokken en pers er 1 citroen in uit. Het citroensap zorgt ervoor dat de artisjokken hun mooie groene kleur behouden. 

  2. 2

    Als het water kookt doe je de artisjokken er in. Bedek de artisjokken met een bord zodat ze goed onder water blijven.  Kook de artisjokken ongeveer 30 minuten. Dit is afhankelijk van de grote van de artisjokken. Kleine artisjokken zijn eerder gaar dan die grote. Controleer op gaarheid door de artisjok met een schuimspaan uit de pan te scheppen en met een mes in de bodem te prikken. Het mes gaat er dan gemakkelijk in en uit. Als je aan een blaadje trekt, laat het gemakkelijk los. De blaadjes van de artisjokken kan je heerlijk eten met een beetje mayonaise of dressing maar voor dit gerecht gebruiken wij alleen het artisjokkenhart.

  3. 3

    Pluk de blaadjes van de artisjokken en als je een harige kern overhoudt pak je een lepel en haal je voorzichtig alle haartjes van de artisjokken. Je houdt daarna het hart over. 

  4. 4

    Snij de artisjokkenharten in kleine blokjes en leg ze in een kommetje met wat blaadjes tijm.

     

  5. 5

    Was vervolgens de kerstomaatjes en snij ze in tweeën. Voeg dit ook aan het kommetje met blokjes artisjokkenhart.

     

  6. 6

    Maak de dressing door de balsamicoazijn, olijfolie, mosterd en gembersiroop met elkaar te mixen. Maar op smaak met peper en zout. Voeg de dressing ook toe aan de artisjokken en tomaatjes. 

  7. 7

    Doe een el olijfolie in een pan en bak de lamsoren even kort.

  8. 8

    Snij de Chinese kool en de gerookte zalm in kleinde dunne reepjes.

  9. 9

    Maak nu het bord op. Doe daarvoor wat gerookte zalm op het midden van het bord. Schep wat van de artisjokken salade er overheen en leg wat lamsoren erop. Als laatste druppel je er nog wat van de dressing omheen. 

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!