Roodschimmelkaas in Dalmsholte

culinair schrijver
Nadia Zerouali
Roodschimmelkaas 151
12 min
Gerecht
Bereidingstijd
0-30 minuten
Menu
Hoofdgerecht
Gemiddelde waardering
9 personen

In het dorp Dalmsholte in Overijssel maken melkveehouders Joke van de Crommert en Marinus Post al jaren rauwmelkse boerenkazen. Twee jaar geleden zijn ze door een nieuw kaasje een bijzondere samenwerking aangegaan. Joke: 'We zochten een rijpingslocatie voor onze roodschimmelkaas en kwamen in contact met een zorginstelling in de buurt. Op hun terrein stond een oude munitiebunker leeg, een perfecte plek om kaas te laten rijpen.' Op het terrein midden in de natuur zijn oude munitiebunkers omgebouwd tot woningen voor zeer kwetsbare mensen, zodat ze in een prikkelarme omgeving kunnen leven. De verzorging van deze bunkerkazen is in goede handen van de bewoners. Bewoner Arjan ter Wijlen is de trotse 'kaasmeester'. Begeleider Jacco Zantinge: 'Op deze manier dragen de jongens bij aan een stukje maatschappij.' Culinair auteur Nadia Zerouali bezoekt deze bijzondere plek en maakt een lekkere, vegetarische stampot met de bunkerkaas.

*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • 1 kg
    Kruimige aardappels
  • 1
    krop rauwe andijvie
  • 3
    uien
  • koolzaadolie
  • 100 g
    geroosterde ongezouten amandelen
  • 2 el
    za'atar
  • 200 ml
    volle melk
  • 3 el
    grove mosterd
  • 2
    volle el boerenboter
  • bosje verse bieslook
  • 200 g
    roodschimmelkaas
  1. 1

    Schil de aardappels, snij in stukken en kook ze in een laagje koud water in ca. 25 minuten gaar. Giet af en laat droog dampen.

  2. 2

    Was de andijvie goed en laat uitlekken.

  3. 3

    Pel en snij de uien in halve ringen, verwarm een scheutje olie en bak hierin in ca. 20 minuten de uien diep bruin en knapperig.

  4. 4

    Bewaar 2/3 van de uien apart. Voeg aan de rest van de uien 2 el mosterd en een flinke scheut heet water toe. Laat aan de kook komen en indikken tot een jus. Breng op smaak met wat peper en zout.

  5. 5

    Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak hierin de amandelen 2 minuten, voeg de za’atar toe en laat afkoelen.

  6. 6

    Snij de andijvie in smalle reepjes. Verwarm de melk. Knip de bieslook fijn. Snij de kaas (met korst) in blokjes.

  7. 7

    Stamp de andijvie in porties door de aardappelen. Voeg de melk in scheutjes toe en roer er op het laatst de rest van de mosterd en de boter door. Schep de helft van de kaas en de bieslook erdoor. Breng de stamppot eventueel verder op smaak met wat peper en zout.

  8. 8

    Serveer met de za’atar-amandelen, de rest van de blokjes kaas, de gebakken uien en de mosterdjus.

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!