
Rucola salade met knolselderij, hopscheuten, ham en een eitje
Onze chef-kok Rosah van Schendelen maakt een bijzondere salade met rucola, hopscheuten (een budgetvriendelijk alternatief is knolselderij), gerookte ham en een eitje. Niet zo maar eentje, nee... ze frituurt de eierdooier tot 'ie krokant is. Niet voor elke dag, wél een smaaksensatie voor de liefhebber.
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
Voor de salade:•80 gram hopscheuten of 200 gram knolselderij reepjes
-
100 grpanko grof
-
4plakken gerookte ham
-
1geperste citroen en rasp
-
4eidooiers
-
•olie om in te frituren
-
•rucola
-
•gezouten roomboter
-
•zout en zwarte peper
-
Voor de bier blanc:120 mlwitbier
-
180 grkoude klontjes ongezouten roomboter
-
30 mlappelazijn
-
2fijngesneden sjalotten
-
•paar takjes citroentijm
-
•zout
-
Voor de gefrituurde eierdooier, gebruik vier kommetjes met een dun laagje panko. Splits vier eieren en plaats elke eidooier voorzichtig in één van de kommetjes. Let goed op, dat alle eidooiers heel blijven. Bedek ze voorzichtig met de rest van de panko.
-
Plaats voor 20-30 minuten in de vriezer. Ook het eiwit kan in de vriezer. Die kun je gebruiken voor een later moment, tijdens het maken van meringue of een andere recepten.
-
Begin dan met de bier blanc, snijd de sjalotten en doe dit samen met de appelazijn, het witbiertje, citroentijm in een pan en laat dit goed inkoken, zodat ook alle smaken intrekken.
-
Zeef de citroentijm en sjalot uit de gastrique (het sap wat overblijft). Smelt dan met een garde stuk voor stuk de boter in de pan. Breng dit op smaak met zout en eventueel een beetje citroensap.
-
Smelt een klontje boter in een pan en bak hierin de schoongespoelde hopscheuten of dungesneden knolselderij reepjes beetgaar. Breng op smaak met zout, zwarte peper en citroensap.
-
Verwarm een laagje olie in een pan tot 180 graden. Pak de eidooiers uit de vriezer en gebruik een vork om de eidooiers voorzichtig te laten zakken in de hete olie. Frituur maximaal 30 seconden en laat even kort uitlekken.
-
Voor het serveren, leg de gebakken hopscheuten op een bord en schenk hierover de heerlijke bier blanc. Rol dan een plak gerookte ham op tot een roosje en plaats in het midden van de hopscheuten. Plaats de eidooiers op het ham roosje en serveer af met citroenrasp en takjes rucola.
- Geniet van je salade!
