Gepofte knolselderij met bulgur

Gepofte knolselderij met bulgur
7 min
Gerecht
Vegetarisch
Bereidingstijd
Meer dan 60 minuten
Menu
Hoofdgerecht
Gemiddelde waardering
226 personen
Chef-kok Sharon de Miranda gaat vandaag in de weer met een oer-Hollandse groente: de knolselderij. Deze knoestige knol zie je in steeds meer gerechten verschijnen, en terecht: knolselderij heeft een verrassende smaak en heerlijke bite. Sharon gaat ‘m poffen in de oven en serveert ‘m met bulgur met tuinerwten en munt én een heerlijk sausje van kastanjechampignons en olijven. Smullen maar!
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • Voor de knolselderij
    1 kg
    knolselderij
  • 2
    tenen knoflook
  • 1
    bosje peterselie
  • 6 el
    milde olijfolie
  • zeezout
  • peper
  • Voor de bulgur
    275 g
    bulgur
  • 400 g
    tuinerwten (bevroren)
  • 1
    rode ui
  • 10
    blaadjes munt
  • 1
    handje verse peterselie
  • olijfolie
  • peper
  • zout
  • Voor het sausje van gebakken champignons
    250 g
    kastanjechampignons
  • 1
    ui
  • 1
    teentje knoflook
  • 1
    bosje dille
  • olijfolie
  • peper
  • zout
  • Voor de thee
    kurkuma
  • kruidnagel

Bereiding

  1. 1

    Verwarm de oven voor op 180 graden. Hak de tenen knoflook fijn en roer deze door de olijfolie. Boen de knolselderij schoon en snijd de wortelige onderkant en de dikke schil eraf. Leg twee grote vellen aluminiumfolie kruislings over elkaar en leg de knolselderij erop. Verdeel de helft van de knoflookolie erover en bestrooi met zeezout en peper. Verpak dan het geheel goed in de aluminiumfolie en pof in het midden van de oven in ongeveer een uur gaar. Pureer met een staafmixer de overige knoflookolie met een handje peterselie fijn.

  2. 2

    Ga verder met het maken van de bulgur. Blancheer de tuinerwten in kokend water. Bereid de bulgur volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snipper het uitje en hak de peterselie fijn. Snijd de munt in reepjes en meng alles door de bulgur met een scheutje olijfolie en wat peper en zout naar smaak. 

  3. 3

    Maak het sausje. Snipper het uitje en hak de knoflook fijn. Fruit dit in een koekenpan met een scheutje olijfolie. Snijd in de tussentijd de champignons grof en bak deze vervolgens mee met de knoflook en het uitje, totdat de champignons goudbruin zijn. Vervolgens meng je de gebakken champignons met de overige ingrediënten fijn in de keukenmachine met wat olijfolie en peper en zout naar smaak. Knijp het sap van de citroen erdoor en de saus is klaar!

  4. 4

    Maak de thee met verse kurkuma en kruidnagel. 

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!