Recept: Saffraanbouillon en dadelfudge

29 november 2018
Waardeer: 
(Totaal: 0 stemmen)
Stilstaand beeld van Saffraanbouillon en dadelfudge

Culinair schrijver Nadia Zerouali is in de heuvels van het Limburgse Margraten. Daar bevindt zich de kruidenkwekerij van Monique en Frank Radder. Geen onbekenden bij BinnensteBuiten, want zij hebben hun moderne vakwerkhuis al eens laten zien. Dit keer nemen ze Nadia mee in hun kwekerij, waar ook in het najaar verschillende kruiden groeien. Er springt één bijzonder kruid uit: saffraan, ook wel het rode goud genoemd. Nadia maakt er met Monique en Frank een gerecht mee dat je niet zou verwachten in deze tijd van het jaar.

4 personen

Ingrediënten voor Saffraanbouillon en dadelfudge

Couscous

  • flinke pluk saffraan 
  • 3 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 6 rijpe tomaten
  • ½ (biologische) citroen
  • milde olijfolie
  • peper en zout
  • 350 g couscous

Powersalade

  • Bronze venkel    
  • Kamille 
  • Kervel       
  • Kleine pimpernel    
  • Krul peterselie
  • Platte peterselie
  • Rucola
  • Selderij
  • Wilde rucola
  • Winter postelein                
  • Madeliefjes
  • Viooltjes

 

Saffraaf-kardemom fudge

  • 200 g bloem
  • 200 g zachte dadels
  • 90 g gepelde pistachenootjes
  • 1 el korianderzaadjes
  • 5 kardemompeultjes
  • flinke pluk saffraan
  • snufje fleur de sel
  • 2 dl frisgroene olijfolie

     

*De bereiding van dit recept op tv kan iets afwijken van deze omschrijving.

Aan de slag

  1. 1

    Week de saffraandraadjes minstens 30 minuten tot een paar uur in een klein scheutje lauwwarm water. 

  2. 2

    Pel en snijd ondertussen de uien en knoflook fijn. Snij ook de tomaten in stukjes. Boen de citroen goed schoon en snijd de schil er zo dun mogelijk af. Verwijder het witte bittere deel.



     

  3. 3

    Verhit een flinke scheut olijfolie in het onderste deel van een (couscous)stoompan en bak hierin de ui en knoflook in 10 minuten op matig vuur.

  4. 4

    Voeg de tomaten, citroenschil en geweekte saffraan (met het water) toe. Bak 1 minuut mee. 

  5. 5

    Schenk er ca. ½ liter warm water bij, breng aan de kook en breng op smaak met wat peper en zout.

  6. 6

    Druppel ondertussen 2 eetlepels olie over de couscous in een grote schaal of kom. Bestrooi met wat zout en wrijf de korreltjes goed in met de olie. Schenk er 350 ml water op, meng het door elkaar en laat staan totdat al het water opgenomen is.

  7. 7

    Roer de couscous los met een garde en schep in het bovenste deel van de (couscous) stoompan. Stoom de couscous ongeveer 10 minuten boven de bouillon. Schep de gestoomde couscous daarna terug in de schaal, voeg naar smaak wat extra olijfolie, zachte boter en/of wat zout toe, besprenkel met wat koud water en roer los met een garde. Stoom voor een 2ekeer op dezelfde manier. 

  8. 8

    Maak nu de fudge. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de bloem er gelijkmatig over. Rooster dit in ongeveer 10 minuten goudbruin. Tussentijds geregeld omscheppen en bij blijven want het kan opeens snel gaan. 

     

  9. 9

    Ontpit de dadels en prak of pureer ze fijn. Hak ook de nootjes fijn. Haal de zaadjes uit de kardemompeultjes en vijzel de zaadjes en de saffraan met een snufje zout fijn.



     

  10. 10

    Doe de geroosterde bloem in een grote pan en voeg al roerende de olijfolie beetje bij beetje toe. Meng de dadelpasta, pistache en saffraan-kardemom zout erdoor en blijf roeren totdat de ‘bal’ loskomt van de bodem. 



     

  11. 11

    Verdeel over een met bakpapier beklede vorm, laat het afkoelen en opstijven. Snijd het daarna in kleine stukjes en serveer met saffraanthee.

  12. 12

    Saffraanthee maak je door een pot sterke groene of zwarte thee te zetten en hier een plukje saffraan in laat meetrekken. 



     

  13. 13

    Voor de powersalade serveer je alle bladkruiden en eetbare bloemen in een grote schaal.

Eet smakelijk!