3 minuten

Salade grondwitlof

Culinair expert Alain Caron is voor het krieken van de dag in het Limburgse Grubbenvorst. Daar begint biologisch teler Fred Willemssen al vroeg met het inpakken van zijn grondwitlof. Het telen van witlof gebeurt tegenwoordig vaak op water, maar Fred heeft gekozen voor grondwitlof, waarbij de witlof dus in de aarde groeit. Dat levert een andere smaak op, die Alain heel graag wil proeven.

Bereidingstijd 0-30 minuten
Menu Voorgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • 3
    kleine kroppen paksoi
  • 4
    grote stronken (grond) witlof
  • 100 g
    geraspte Hollandse kaas
  • 4
    plakken ham
  • 80 g
    boter
  • saus
    1 dl
    kalfsjus
  • 3 el
    room
  • 1 el
    Dijon mosterd
  • Vinaigrette
    2 el
    olijfolie
  • het sap van 1 citroen
  • zout
  • peper
  1. Doe de kalfsjus in een kleine pan en laat het inkoken met de room. Als het iets dikker is geworden, doe dan de mosterd erbij en zet het vuur uit. 

  2. Doe voor de vinaigrette zout en peper in een kom en meng dat met het citroensap en de olijfolie.

  3. Snij 1 blad van de paksoi en 2 witlofstronken fijn en bak alles samen in lichtbruine boter tot alles gaar is, maar wel krokant dus proef het vooral.

  4. Snij de rest van de paksoi en de witlof in dunne stukjes en meng dit met de vinaigrette. Laat dit vervolgens 5 minuten trekken.

  5. Plaats een kookring op het bord en doe de goed warm gebakken paksoi en witlof erin en zorg dat het mooi plat ligt. Doe dan in het midden wat salade erop, een plakje ham en de geraspte kaas. Haal de ring weg. Serveer het met de warme mosterdsaus er omheen. 

  6. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.