4 minuten

Sambal goreng tempeh met sajoer boontjes en witte rijst

Onze chef-kok Ramon Brugman maakt vandaag een pittig Indonesisch gerecht: knapperige sambal goreng tempeh met sajoer boontjes en witte rijst. Een gemakkelijk, lekker en vegetarisch gerecht uit de oosterse keuken voor elke doordeweekse dag! 

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Voor de sambal goreng tempeh
    250 gram
    tempeh
  • 1
    ui
  • 2
    teentjes knoflook
  • 1
    rode peper
  • 3 el
    ketjap manis
  • 1 el
    bruine suiker of palmsuiker
  • 1 tl
    laos
  • 2
    blaadjes djeroek poeroet
  • 1 el
    sambal oelek
  • olie
  • zout
  • Voor de sajoer boontjes
    500 gram
    bonen
  • 1
    ui
  • 2
    teentjes knoflook
  • 2 cm
    verse gember
  • 1 tl
    laos
  • 1 tl
    koriander poeder
  • 2 el
    ketjap manis
  • 2
    blaadjes djeroek poeroet
  • 2 tl
    sambal oelek
  • 250 ml
    water
  • 3 el
    kokoscrème
  • zout
  • Voor de witte rijst
    200 gram
    witte rijst
  • 300 ml
    water
  • zout
  • Tip! Als bijgerecht kun je nog toevoegen:
    cassave kroepoek
  • gebakken uitjes
  • atjar
  1. Voor de sambal goreng tempeh:

    Snijd de tempeh in dunne plakjes en vervolgens in dunne reepjes. Verwarm een flinke hoeveelheid olie in een pan en laat heet worden.

  2. Bak de tempeh tot deze bruin en krokant begint te worden. Haal het uit de pan en laat uitlekken op een keukenpapiertje.

  3. Snipper de ui, knoflook en de peper. Fruit deze aan in een koekenpan. Voeg de ketjap, suiker, laos, djeroek poeroet en de sambal toe. Breng aan de kook en laat iets inkoken tot het wat stroperiger wordt.

  4. Voeg de gebakken tempeh toe en schud deze door de pan. Kook het geheel in tot het aan de tempeh blijft plakken. Breng op smaak met een beetje zout.

  5. Voor de sajoer boontjes:

    Maak de boontjes schoon en snijd ze doormidden. Snipper de ui en knoflook en fruit ze aan in een scheutje olie. Voeg de gember, laos en koriander toe. Bak kort aan.

  6. Voeg dan de ketjap, djeroek poeroet, sambal en water toe. Breng op smaak met wat zout.

  7. Doe de boontjes in de pan en kook ze tot ze gaar zijn. Roer het af en toe voorzichtig om.

  8. Voeg dan pas de kokoscrème toe. Laat dit oplossen en breng het op smaak met eventueel wat zout.

  9. Voor de witte rijst:

    Was de rijst tot het water helder blijft. Doe de rijst met het water en het zout in een pannetje en breng aan de kook met de deksel op de pan. Haal deze er niet af!

  10. Kook de rijst (volgens de verpakking). Zet dan het vuur uit en wacht 5 a 10 minuten met de deksel op de pan zonder dat je in de pan gekeken hebt. Laat de deksel er ten aller tijden op zitten. Hierdoor wordt de rijst lekker los en fluffy!

  11. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.