7 minuten

Nasi met tofu en een soja-ei

Chef-kok Sharon de Miranda zet vandaag weer wat lekkers op tafel: nasi met roerbaktofu geserveerd met een in sojasaus gemarineerd ei. Het marineren moet je wat uurtjes van tevoren doen, maar je geduld wordt flink beloond!
Gerecht Vegetarisch
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Voor de gemarineerde eieren
    6
    eieren
  • 3 el
    bruine basterdsuiker
  • 3 cm
    verse gember
  • 2 dl
    sojasaus
  • 1 dl
    gekookt water
  • 1 dl
    rijstazijn
  • 1 el
    sesamzaad
  • Voor de nasi met roerbaktofu
    1
    ui
  • 300 g
    gekookte rijst
  • 200 g
    tofu
  • 4 el
    ketjap manis
  • 3
    tenen knoflook
  • 2 cm
    laos (bij de toko te verkrijgen)
  • 2 tl
    zwart zout (kala namak, bij de toko te verkrijgen)
  • 1
    bouillonblokje
  • 1
    Spaanse peper
  • 1
    bosje bosui
  • 1 el
    kurkumapoeder
  • Benodigdheden
    keukenmachine
  1. Begin met het maken van de gemarineerde eieren. Kook de eieren zeven minuten en laat ze schrikken in koud water, zodat ze makkelijk te pellen zijn. In de tussentijd maak je een marinade. Neem een deciliter gekookt water en voeg de suiker eraan toe. Meng het met een garde en voeg de sojasaus, azijn en de verse gember toe. Na het pellen dompel je de eieren onder in de marinade en zet je de kom in de koelkast. Laat de eieren vier tot zes uur marineren in de sojasausmix. Hoe langer je de eieren laat marineren, hoe intenser de smaak wordt. 

  2. Ga verder met het maken van de nasi. Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking. Maak de tenen knoflook en het uitje schoon. Maal de knoflook, ui, peper, laos en het bouillonblokje tot een pasta in de keukenmachine.

  3. Giet de rijst af. Verhit een wok en bak de pasta in twee eetlepels olie op middelhoog vuur. Schep de witte rijst erdoor en bak een paar minuten mee. Breng op smaak met de ketjap manis, eventueel een snufje zout en roer de laatste minuut de ringetjes bosui mee. 

  4. Neem een koekenpan en verhit deze met een scheutje olie. Rul hierin de tofu goudbruin. Voeg de kurkuma en de kala namak toe. Roer het even goed door op  middelhoog vuur en de tofu is klaar. 

  5. Als de eieren voldoende gemarineerd zijn, snijd je ze doormidden en besprenkel je ze met sesamzaadjes. 

  6. Verdeel de rijst, tofu en eieren over de borden.

  7. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Elke week zo'n lekker recept maken?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van BinnensteBuiten!

Surinaamse kerrie runderstoof met fonio van onze chefkok Sharon de Miranda