Speculaas gevuld met amandelspijs

Speculaas gevuld met amandelspijs

Wie is er niet gek op? Gevulde speculaas met amandelspijs! Lekker knapperig van buiten en zacht van binnen. Aan de bak dus en maakt dit recept van onze chef Ramon Brugman voor Sinterklaas. 

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 60 minuten
Menu Taarten en lekkernijen

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Voor het speculaas deeg
    200 g
    boter
  • 200 g
    donkere basterdsuiker
  • 4
    biscuitjes (verkruimeld)
  • 32 ml
    karnemelk
  • 6 g
    zout
  • 340 g
    bloem
  • 32 g
    speculaaskruiden
  • 8 g
    bakpoeder
  • Voor de vulling
    400 g
    amandelspijs
  • 20 g
    roomboter
  • 20 ml
    water
  • Topping
    1
    ei
  • 1
    handjevol amandelen
  1. Begin met het maken van het deeg. Meng de boter samen met de donkere basterdsuiker. Maal de biscuitjes fijn en giet de karnemelk erop. 

  2. Roer dit door elkaar en voeg toe aan het mengsel van de boter en suiker. Voeg de bloem samen met de speculaas kruiden en de bakpoeder toe en kneed kort tot een deeg. Laat het 20 minuten opstijven in de koelkast. 

  3. Meng de spijs met de boter. Als de boter volledig is opgenomen door de spijs voeg je het water toe.  

  4. Verdeel het deeg in twee stukken. Rol één van de stukken deeg uit tot een plak van ongeveer een halve cm dik. Leg deze onderin een bakvorm. (30 cm bij 17 cm) Bak de onderkant ongeveer 8 à 12 minuten op 170 graden. Laat afkoelen.

  5. Verdeel de vulling over de bodem. Rol nog een plak deeg uit van een halve cm dik. Leg deze bovenop de vulling. Bestrijk het deeg met ei en leg er amandelen op. Bestrijk het geheel nog een keer met ei en bak de speculaas in 18 à 22 minuten op 190 graden. 

  6. Geniet van je zelfgemaakte speculaas!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.