Speculaas gevuld met amandelspijs
Wie is er niet gek op? Gevulde speculaas met amandelspijs! Lekker knapperig van buiten en zacht van binnen. Aan de bak dus en maakt dit recept van onze chef Ramon Brugman voor Sinterklaas.
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
Voor het speculaas deeg200 gboter
-
200 gdonkere basterdsuiker
-
4biscuitjes (verkruimeld)
-
32 mlkarnemelk
-
6 gzout
-
340 gbloem
-
32 gspeculaaskruiden
-
8 gbakpoeder
-
Voor de vulling400 gamandelspijs
-
20 groomboter
-
20 mlwater
-
Topping1ei
-
1handjevol amandelen
-
Begin met het maken van het deeg. Meng de boter samen met de donkere basterdsuiker. Maal de biscuitjes fijn en giet de karnemelk erop.
-
Roer dit door elkaar en voeg toe aan het mengsel van de boter en suiker. Voeg de bloem samen met de speculaas kruiden en de bakpoeder toe en kneed kort tot een deeg. Laat het 20 minuten opstijven in de koelkast.
-
Meng de spijs met de boter. Als de boter volledig is opgenomen door de spijs voeg je het water toe.
-
Verdeel het deeg in twee stukken. Rol één van de stukken deeg uit tot een plak van ongeveer een halve cm dik. Leg deze onderin een bakvorm. (30 cm bij 17 cm) Bak de onderkant ongeveer 8 à 12 minuten op 170 graden. Laat afkoelen.
-
Verdeel de vulling over de bodem. Rol nog een plak deeg uit van een halve cm dik. Leg deze bovenop de vulling. Bestrijk het deeg met ei en leg er amandelen op. Bestrijk het geheel nog een keer met ei en bak de speculaas in 18 à 22 minuten op 190 graden.
- Meer inspiratie nodig? Maak alle recepten van Lekkere Track !