Recept: Soto Ayam Surabaya met martabak

24 mei 2017
Waardeer: 
(Totaal: 4 stemmen)

''Ik heb veel Nederlandse vrienden die ik uitnodig om tijdens de ramadan bij mij te komen eten.'' Gedurende de ramadan delen onze kijkers hun favoriete recepten die je tijdens de ramadan kan klaarmaken. En die natuurlijk ook lekker zijn als je niet meedoet aan deze vastenmaand.

Het tweede recept is van Titi Waber (46).

Titi is opgegroeid in Indonesië en heeft een Javaanse moeder en een Arabische vader. Titi heeft nog sterke herinneringen aan de ramadan in Indonesië. Haar oma maakte altijd heerlijke gerechten tijdens deze periode. Jaren later migreert Titi naar Nederland en nu werkt ze als dim sum-kok in Ron Gastrobar Oriental te Amsterdam. Als Titi kookt wordt ze nog altijd geïnspireerd door de gerechten van haar oma. Het gerecht dat Titi tijdens de ramadan graag klaarmaakt: de Soto Ayam Surabaya, een kippensoep. Met daarbij Martabak, gehakt gewikkeld in deeg.

“De ramadan heeft een dubbele betekenis voor de Indonesische moslim. De spirituele en de humanitaire kant. In Indonesië maakten mijn moeder en oma heerlijke snacks en gerechten klaar. We deelden eten samen met de buren. Dat is de humanitaire kant. Daarnaast kregen wij wat lekkers terug van de buren. En dat probeer ik hier ook te doen. Ik heb veel Nederlandse vrienden en die nodig ik ook uit om bij mij te komen eten tijdens de ramadan. Ook ga ik een keer in de week naar de moskee in Den Haag waar veel Nederlandse Indonesische mensen samenkomen tijdens de ramadan en dan verbreken we daar samen het vasten. Dat is die spirituele kant. Ik maak deze gerechten wel traditioneel Indonesisch maar ik laat me ook inspireren door de Arabische keuken. Voor het bakken van de Martabak gebruik ik bijvoorbeeld olie gemaakt van kamelenmelk. Dit is alleen in Indonesië te krijgen! Maar je kan als alternatief olijfolie of zonnebloemolie gebruiken. En ik gebruik ook erg veel komijn!” 

4 personen

Ingrediënten voor Soto Ayam Surabaya met martabak

Ingrediënten voor  de Soto Ayam Surabaya:
kooktijd: 30 minuten

  • 300 gr kipfilet/kippenpoten
  • 2 tl water
  • 2 st sereh
  • 5 st daun djeroek
  • 4 st daun Salam
  • 3 el gebakken uitjes
  • 2 el gebakken knoflook
  • 3 tl gemalen kurkuma
  • Zout en peper

Ingrediënten voor de Martabak:
Bereidingstijd: 30 minuten

  • 250 g lams-, runder- of kipgehakt
  • 4 eieren
  • 1 prei ( alleen de witte stuk) fijn gesneden
  • 2 el komijn
  • 4 tenen knoflook fijn gehakt
  • zout en peper
  • loempia velletjes
  • kamelenolie, anders zonnebloemolie 

 

 

 

 

 

Aan de slag

  1. 1

    Begin met de soto Ayam Surabaya. Kook het water, de kip, sereh, daun djeroek, daun Salam en kurkuma samen.

  2. 2

    Maak de gebakken uitjes en knoflook fijn.

  3. 3

    Voeg daarna de uitjes en de knoflook aan de bouillon met de kip toe laat het koken.

  4. 4

    Haal de kip uit de bouillon en snij het vlees fijn.

  5. 5

    Doe een aantal stukjes van het gesneden vlees weer terug in de soepbouillon. De rest van de kip kan je zelf opeten.

    Tip van Titi! De soep garneer je het beste met gekookte ei, gekookte aardappel, taugé,  selderij, lente ui, stukje citroen en sambal. Eventueel met rijst of lontong (rijstblokjes) erbij.

  6. 6

    De soep is klaar. Begin nu met de martabak. Meng alle ingrediënten tot een goed mengsel.

  7. 7

    Verwarm de olie in een pan. Leg een loempia vel in de koekenpan. Doe een eetlepel van het mengsel in het midden van het vel. En vouw het vel dicht. 

  8. 8

    Leg nog een eetlepel van het mengsel op het midden van de dichtgevouwen vellen. En vouw hier nog een vel overheen. Zo bouw je lagen op. Je kan zoveel lagen maken als je wil. 

  9. 9

    Bak deze tot het goudbruin is.

  10. 10

    Haal de gebakken Martabak uit de koekenpan en snij deze in smalle repen. Haal de gebakken Martabak uit de koekenpan en snij deze in smalle repen. 

    Tip van Titi! Martabak serveer je het beste met zoetzure komkommer.

Eet smakelijk!

Laat je reactie achter