8 minuten

Sotosoep met rundvlees en kokosmelk

Chef-kok Sharon de Miranda maakt Soto Betawi. Dit geurige gerecht, met kokosmelk en heerlijke kruiden, brengt de smaken van Jakarta naar je keuken. Perfect voor elke gelegenheid!

Gerecht Vlees
Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Voor de bouillon
    400 g
    runderriblappen
  • 1
    runderschenkel
  • 2
    stengels sereh
  • 2 cm
    verse gember
  • 5
    limoenbladeren
  • 200 ml
    kokosmelk
  • 2
    runderbouillonblokjes
  • 1 el
    donkerbruine basterdsuiker
  • 2 liter
    water
  • Voor de boemboe (kruidenpasta)
    3
    sjalotten
  • 5
    tenen knoflook
  • 4
    Spaanse pepers
  • 4
    geroosterde kemirinoten
  • 4 cm
    verse gember
  • 4 cm
    laos
  • 4 cm
    kurkuma
  • 2 tl
    komijnzaad
  • 2 tl
    korianderzaad
  • 2 tl
    kaneelpoeder
  • Voor de vulling
    2
    tomaten
  • 1
    bos bosui
  • 100 g
    gefrituurde uitjes
  • 2 el
    ketjap manis
  • 400 g
    rijstvermicelli
  • 2
    limoenen
  • 3
    vastkokende aardappels
  1. Schil de sjalotten, knoflook, gember, laos en kurkuma. Maal deze samen in een keukenmachine tot een fijne pasta. Rooster de kemirinoten, het komijnzaad, korianderzaad en kaneelpoeder kort in een pan met olie. Voeg dit toe aan de keukenmachine en maal verder tot een egale boemboe.

  2. Verhit een scheutje olie in een pan en bak de boemboe gedurende 2 tot 3 minuten op middelhoog vuur. Voeg het vlees en de schenkel toe, samen met 2 liter water. Kneus de sereh, limoenbladeren en gember en voeg deze toe aan de pan. 

  3. Laat de soep ongeveer 3 uur zachtjes koken met de deksel op de pan. Haal na 3 uur de grote ingrediënten eruit, zoals de schenkel, sereh en de limoenbladeren. Voeg de basterdsuiker en kokosmelk toe en laat nog 10 minuten zachtjes koken.

  4. Schil en snijd de aardappels in kleine blokjes en kook ze gaar. Snijd de tomaten in blokjes en de bosui in dunne ringen. Snijd de limoenen in partjes. Bereid de rijstvermicelli volgens de instructies op de verpakking en trek de rundvlees met twee vorken uit elkaar.  

  5. Verdeel de rijstvermicelli over 4 kommen. Schep stukjes rundvlees en aardappel in de kommen en giet de bouillon erover. Garneer met tomatenblokjes, bosui en gebakken uitjes. Besprenkel met een beetje ketjap manis en serveer met een partje limoen.

  6. Geniet van deze heerlijke maaltijdsoep!!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Elke week zo'n lekker recept maken?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van BinnensteBuiten!

Surinaamse kerrie runderstoof met fonio van onze chefkok Sharon de Miranda