Spaanse tapas

Chef-kok Ramon Brugman maakt een gevarieerde maaltijd met diverse Spaanse hapjes, oftewel tapas, met onder andere visballetjes, kip en gepofte groenten.

Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

  • visballetjes in zoetzure saus
    300 g
    zwaardvis
  • 1 el
    paneermeel
  • 6
    takjes tijm
  • 1
    ei
  • 1
    teen knoflook
  • 50 g
    Parmezaan/Manchego
  • 1
    citroen (rasp)
  • zout/peper
  • bloem
  • Zoetzure saus
    3
    uien
  • 100 ml
    azijn
  • 3 el
    honing
  • 4
    takjes tijm
  • scheutje water
  • Ensalada
    1
    courgette
  • 1
    rode paprika
  • 1
    gele paprika
  • 1
    oranje paprika
  • 1
    teen knoflook
  • 1
    takje rozemarijn
  • 6
    takjes tijm
  • 1
    citroen
  • flinke scheut olijfolie
  • zout en peper
  • Kip citroen
    12
    kipkluifjes
  • 1
    citroen
  • 2 el
    honing
  • 1/4
    bosje tijm
  • zout peper
  • Brood met tomaat
    1
    stuk (oud) brood
  • 1
    teen knoflook
  • 2
    tomaten
  • olijfolie/zout
  • Aioli
    200 ml
    mayonaise
  • 1
    citroen
  • 1
    teen knoflook
  • 1
    eetlepel crème fraîche
  • zout
  • Tapenade van olijf
    200 g
    groene en zwarte olijven
  • 4
    ansjovisfilets
  • 50 g
    kappertjes
  • 1/2
    bosje peterselie
  • 1
    teen knoflook
  • olijfolie
  • zout en peper
  1. Doe de kippetjes in een ovenschaal. Rasp de citroen eerst en knijp de citroen er dan over uit. Voeg de honing en de tijm toe. Voeg naar smaak peper en zout toe en zet de ovenschaal in de oven op 170 graden, ongeveer 40 minuten. Om de 15 minuten even om roeren.

  2. Maak nu de ensalada. Snij de groenten in grove stukken en snij de knoflook en kruiden fijn.

  3. Knijp de citroen uit en voeg de olijfolie toe. Doe er gelijk wat zout en peper op. Roer alles goed door elkaar en plaats in een ovenschaal.

  4. Bak de groenten ongeveer 30 minuten op 170 graden. Eet de groenten salade lauwwarm.

  5. Maak nu de visballetjes. Snij de knoflook fijn. Snij de vis in kleine blokjes. Rasp de Parmezaan en de schil van de citroen. Doe nu alle ingrediënten in een keukenmachine en draai het fijn. 

  6. Maak kleine balletjes en haal deze door de bloem. 

  7. Bak de balletjes in een koekenpan met een beetje olijfolie tot ze mooi bruin zijn. Voeg ze hierna toe aan de nog te maken zoetzure uien, zie stap 8. 

  8. Snij de uien in ringen en doe ze in een pan. Voeg nu de rest van de ingrediënten toe en breng aan de kook. Laat het nu zachtjes inkoken tot het vocht bijna verdampt Is. Breng op smaak met zout en peper.

  9. Haal de balletjes nu uit de pan en voeg ze bij de zoetzure uien.

  10. Maak nu de tapenade. Hak de olijven fijn en doe ze in een schaaltje. Voeg de ansjovisfilets toe 

  11. Hak de knoflook, kappertjes en de peterselie fijn. 

  12. Voeg alles bij de olijven en doe er een scheut olijfolie op. Roer goed door. Breng op smaak met zout en peper.

  13. Maak nu de aioli. Maak van de knoflook een puree met de zijkant van je mes. Knijp de citroen uit en mix de rest van de ingrediënten door elkaar. Breng op smaak met een beetje zout.

  14. Snij het brood in plakken en druppel een beetje olijfolie over het brood.

     

  15. Verwarm een grillpan totdat het goed heet is. Rooster het brood in de grillpan met de olijfolie kant naar beneden.
     

  16. Haal het brood uit de pan en smeer met de helft van een schoongemaakt knoflook teentje over het brood heen. 

  17. Snij de tomaten door de helft.  Wrijf de tomaat, terwijl je de tomaat wat uitknijpt over het brood heen. Maak af met een klein beetje zout.

  18. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.