Spinaziesoep

Niet ver van de Waddenzee in het Friese Kimswerd runt Jochum de Boer een zogenaamde 'koude kas', waar hij het hele jaar door op biologische wijze verschillende gewassen teelt. Dat doet hij al zo'n 23 jaar met veel plezier. Rond deze tijd van het jaar zijn het vooral de bladgewassen die geoogst worden. Culinair schrijver Nadia Zerouali neemt een kijkje en maakt iets lekkers met spinazie. Rechtstreeks uit de aarde, in de pan!

Bereidingstijd 0-30 minuten
Menu Voorgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • 4
    zoete uien
  • 2
    teentjes knoflook
  • 1 dl
    milde olijfolie
  • 1 ½ l groentebouillon (zelfgetrokken of van tablet)
  • ¼ bos bladselderij of lavas
  • 1 kg
    gewassen jonge spinazie
  • 2 el
    dillezaad
  • peper en zout
  • 6 el
    witte balsamico azijn
  • 200 g
    gemengde jonge slablaadjes (bijv. bietloof, rucola, jonge bladspinazie, postelein)
  • onbespoten bloemen (bijv. rode rozen)
  1. Pel en snijd de uien in halve ringen. 

  2. Pel en snijd de knoflook in plakjes.

  3. Verhit een flinke scheut olie in een soeppan en bak hierin de uien op matig hoog vuur in ca. 20 minuten diepbruin. Bak op het laatst de knoflook mee.

  4. Schep de helft van het uimengsel uit de pan en houd apart. 

  5. Voeg de bouillon en de bladselderij of lavas toe aan het uimengsel in de pan en breng aan de kook.

  6. Voeg de spinazie toe, laat slinken en pureer glad en romig met een staafmixer.

  7. Maak een dressing van de rest van de olijfolie, dillezaad, wat peper en zout en naar smaak de azijn. 

  8. Meng vlak voor het serveren de gemengde salade met de dressing. Bestrooi met wat bloemblaadjes. 

  9. Verdeel de spinaziesoep over borden of kommen. Verdeel de achtergehouden gebakken uien erover.

  10. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.