Stamppot met vegetarische rookworst
Culinair schrijver Nadia Zerouali ontmoet in het Noord-Brabantse Langeweg Jaap Korteweg, een bijzondere, biologische akkerbouwer. Met de opbrengst van zijn land maakt hij vleesvervangende producten. Zijn missie is een plantaardige toekomst met een voedselketen zonder dieren. Nadia maakt een stamppot met groenten van het land en een vegetarische rookworst.
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
1 kgkruimige aardappelen
-
400 grboerenkool
-
200 grpeentjes
-
•peper en zout
-
•milde olie (bijv. raapzaadolie)
-
•mosterd
-
6stevige kleine witte uien
-
•½ l azijn (bijv. kruidenazijn)
-
•kruiden (bijv. wilde venkel, mosterdzaad of blaadje laurier)
-
•1 vegetarische rookworst
-
Schil de aardappelen en snijd het in gelijke stukken. Was de boerenkool en scheur of snijd het iets kleiner. Schrap de peentjes en snijd ze in plakjes. Breng de aardappelen met peen in ruim gezouten water aan de kook. Voeg de boerenkool toe en laat het gaar koken voor ongeveer 30 minuten.
-
Verwarm ondertussen de azijn, flink wat zout en de kruiden in een pannetje.
-
Pel de uien en snijd ze in partjes of plakjes. Doe de ui in een goed gesteriliseerde passende pot en schenk hier de hete azijn op. Laat de uitjes in een afgesloten pot afkoelen. De uitjes zijn lauwwarm ook al lekker maar je kan ze ook weken in de koelkast bewaren.
-
Verwarm de rookworst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
-
Giet de aardappels af en stamp ze fijn. Breng het op smaak met peper, zout, wat mosterd en een scheutje azijn.
-
Serveer de stamp in diepe warme borden. Verdeel de rookworst er in plakjes over. Druppel er wat mosterdolie over en leg de ingemaakte uitjes erbij.
- Geniet van je stamppot met vegetarische rookworst!