4 minuten

Stamppot met vegetarische rookworst

Culinair schrijver Nadia Zerouali ontmoet in het Noord-Brabantse Langeweg Jaap Korteweg, een bijzondere, biologische akkerbouwer. Met de opbrengst van zijn land maakt hij vleesvervangende producten. Zijn missie is een plantaardige toekomst met een voedselketen zonder dieren. Nadia maakt een stamppot met groenten van het land en een vegetarische rookworst.

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 0-30 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • 1 kg
    kruimige aardappelen
  • 400 gr
    boerenkool
  • 200 gr
    peentjes
  • peper en zout
  • milde olie (bijv. raapzaadolie)
  • mosterd
  • 6
    stevige kleine witte uien
  • ½ l azijn (bijv. kruidenazijn)
  • kruiden (bijv. wilde venkel, mosterdzaad of blaadje laurier)
  • 1 vegetarische rookworst
  1. Schil de aardappelen en snijd het in gelijke stukken. Was de boerenkool en scheur of snijd het iets kleiner. Schrap de peentjes en snijd ze in plakjes. Breng de aardappelen met peen in ruim gezouten water aan de kook. Voeg de boerenkool toe en laat het gaar koken voor ongeveer 30 minuten.

  2. Verwarm ondertussen de azijn, flink wat zout en de kruiden in een pannetje. 

  3. Pel de uien en snijd ze in partjes of plakjes. Doe de ui in een goed gesteriliseerde passende pot en schenk hier de hete azijn op. Laat de uitjes in een afgesloten pot afkoelen. De uitjes zijn lauwwarm ook al lekker maar je kan ze ook weken in de koelkast bewaren.

  4. Verwarm de rookworst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

  5. Giet de aardappels af en stamp ze fijn. Breng het op smaak met peper, zout, wat mosterd en een scheutje azijn. 

  6. Serveer de stamp in diepe warme borden. Verdeel de rookworst er in plakjes over. Druppel er wat mosterdolie over en leg de ingemaakte uitjes erbij.

  7. Geniet van je stamppot met vegetarische rookworst!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.