Stamppot met vegetarische rookworst

culinair schrijver
Nadia Zerouali
Stamppot met vegetarische rookworst (140)
4 min
Gerecht
Vegetarisch
Bereidingstijd
0-30 minuten
Menu
Hoofdgerecht
Gemiddelde waardering
23 personen

Culinair schrijver Nadia Zerouali ontmoet in het Noord-Brabantse Langeweg Jaap Korteweg, een bijzondere, biologische akkerbouwer. Met de opbrengst van zijn land maakt hij vleesvervangende producten. Zijn missie is een plantaardige toekomst met een voedselketen zonder dieren. Nadia maakt een stamppot met groenten van het land en een vegetarische rookworst.

*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • 1 kg
    kruimige aardappelen
  • 400 g
    boerenkool
  • 200 g
    peentjes
  • peper en zout
  • milde olie (bijv. raapzaadolie)
  • mosterd
  • 6
    stevige kleine witte uien
  • ½ l azijn (bijv. kruidenazijn)
  • kruiden (bijv. wilde venkel, mosterdzaad of blaadje laurier)
  • 1 vegetarische rookworst

Bereiding

  1. 1

    Schil de aardappelen en snij in gelijke stukken. Was de boerenkool en scheur of snij wat kleiner. Schrap de peentjes en snij in plakjes. Breng de aardappelen met peen in ruim gezouten water aan de kook. Voeg de boerenkool toe en laat gaar koken, ca. 30 minuten.

  2. 2

    Verwarm ondertussen de azijn met flink wat zout en de kruiden in een pannetje. 

  3. 3

    Pel de uien en snij in partjes of plakjes. Doe de ui in een goed gesteriliseerde passende pot en schenk hier de hete azijn op. Laat de uitjes in een afgesloten pot afkoelen. De uitjes zijn lauwwarm ook al lekker maar je kan ze ook weken in de koelkast bewaren.

     

  4. 4

    Verwarm de rookworst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
     

  5. 5

    Giet de aardappels af en stamp fijn. Breng op smaak met peper, zout, wat mosterd en een scheutje azijn. 

  6. 6

    Serveer de stamp in diepe warme borden. Verdeel de rookworst er in plakjes over. Druppel er wat mosterdolie over en geef de ingemaakte uitjes erbij.


     

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!