Stamppot met vegetarische rookworst
Culinair schrijver Nadia Zerouali ontmoet in het Noord-Brabantse Langeweg Jaap Korteweg, een bijzondere, biologische akkerbouwer. Met de opbrengst van zijn land maakt hij vleesvervangende producten. Zijn missie is een plantaardige toekomst met een voedselketen zonder dieren. Nadia maakt een stamppot met groenten van het land en een vegetarische rookworst.
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
1 kgkruimige aardappelen
-
400 gboerenkool
-
200 gpeentjes
-
•peper en zout
-
•milde olie (bijv. raapzaadolie)
-
•mosterd
-
6stevige kleine witte uien
-
•½ l azijn (bijv. kruidenazijn)
-
•kruiden (bijv. wilde venkel, mosterdzaad of blaadje laurier)
-
•1 vegetarische rookworst
-
Schil de aardappelen en snij in gelijke stukken. Was de boerenkool en scheur of snij wat kleiner. Schrap de peentjes en snij in plakjes. Breng de aardappelen met peen in ruim gezouten water aan de kook. Voeg de boerenkool toe en laat gaar koken, ca. 30 minuten.
-
Verwarm ondertussen de azijn met flink wat zout en de kruiden in een pannetje.
-
Pel de uien en snij in partjes of plakjes. Doe de ui in een goed gesteriliseerde passende pot en schenk hier de hete azijn op. Laat de uitjes in een afgesloten pot afkoelen. De uitjes zijn lauwwarm ook al lekker maar je kan ze ook weken in de koelkast bewaren.
-
Verwarm de rookworst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
-
Giet de aardappels af en stamp fijn. Breng op smaak met peper, zout, wat mosterd en een scheutje azijn.
-
Serveer de stamp in diepe warme borden. Verdeel de rookworst er in plakjes over. Druppel er wat mosterdolie over en geef de ingemaakte uitjes erbij.
- Eet smakelijk!