Sticky bloemkool in gochujang saus met komkommer en bosui
Geïnspireerd op de Aziatische keuken! Sticky bloemkool in gochujang saus met rijst en een frisse komkommer- en bosuisalade. Begin je met dit recept, dan raak je binnen no-time verslingerd aan alle recepten van onze kok Jetske van den Elsen.
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 2-
Voor het beslag:250 mlkoud prikwater
-
65 grbloem
-
65 grmaizena
-
1 tlbakpoeder
-
1 tlzout
-
1 tlknoflook poeder
-
1 tluienpoeder
-
1 tlGochugaru Koreaanse chili vlokken of anders pul biber (milde chili vlokken)
-
1 tlpaprika poeder
-
Voor de sticky saus:1-2 elGochujang
-
2 elsesamolie
-
4 elsojasaus
-
3 elwater
-
2 elketchup
-
2 el(palm) suiker
-
2 elsushi azijn
-
Overige ingrediënten:1kleine bloemkool
-
1fles zonnebloemolie
-
1bosje koriander
-
•basmati rijst voor 4 personen
-
panko
-
1bosui (groene deel heel fijn gesneden)
-
Voor de salades;komkommer en bosui
-
sojasaus
-
rijstazijn
-
sesamolie
-
geroosterde sesamzaadjes of furikake
-
•geraspt teentje knoflook
-
•naar smaak gochugaru
-
We gaan de salade met bosui maken. 'Snij' de bosui met een vork in dunne reepjes van 5 cm. Leg zo'n 10 minuten in een kommetje met ijswater. Vlak voor het serveren, haal het uit het ijswater en doe het in een kom samen met de dressing. Die maak je met 2 el sesamolie, 1 el sojasaus, 1 el sesamzaadjes en naar smaak wat gochugaru.
-
Dan de komkommersalade. Snij de komkommer in een slinger en meng de dressing met 2 tl sojasaus, 2 tl rijstazijn, 2 tl geroosterde sesamzaadjes, 2 tl sesamolie, 1 geraspte knoflook en laat even staan. Dan alles mengen en dan over de komkommer gieten.
-
Maak het beslag en meng eerst alle droge ingrediënten in een kom en mix goed met garde. Voeg dan beetje voor beetje het prikwater toe en roer goed door totdat je een dikkig beslag hebt (moet wel nog van je lepel af glijden). Klaar? Zet dit dan een half uur min koelkast.
-
Was dan de bloemkool en breek in kleine roosjes. Kook de rijst zoals op verpakking staat. Maak de sticky saus door alle ingrediënten te verwarmen in een steelpannetje. Voeg evt wat water toe en zorg dat de saus niet te dik is.
-
Zet de frituur aan of verwarm de olie anders rustig in een wok als je geen frituurpan hebt. Verwarm de olie totdat het 170 graden is.
-
Haal het beslag uit de koelkast en roer nog even door. Als het te dik is geworden, voeg nog een beetje bron water toe.
-
Zet een bord klaar met voldoende panko. Haal nu een hand vol roosjes door het beslag en daarna gelijk door panko. Frituur dit totdat de roosjes goudbruin en crispy zijn. Leg ze daarna direct op een keukenpapier (vervang evt het papiertje als er teveel olie is ingedrongen). Frituur de rest van de bloemkool en snijd de koriander en bosui fijn.
-
Kook de rijst volgens de verpakking. Schep nu de crispy roosjes dan door de saus. Verdeel de rijst over de borden en leg daar de sticky bloemkool op. Garneer met bosui, koriander en sesamzaadjes en-/ of wat furikake. Serveer samen met met bosui en komkommer salade.
- Geniet van je sticky bloemkool in gochujang saus en frisse salades !