Surinaams stoofpotje met fonio en gebakken banaan
Dit Surinaamse stoofpotje van onze chef-kok Sharon maak je met fonio; een nootachtige glutenvrije graansoort. Super lekker met zoete bakbanaan en Surinaamse kerrie masala.
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
Voor de runderstoof200 grfonio
-
400 grrunderriblappen
-
400 mlkokosmelk
-
200 mlwater
-
4 cmgember
-
1ui
-
2tomaten
-
3 tenenknoflook
-
2serehstengels
-
3 elSurinaamse masala
-
2limoen blaadjes
-
1madame Jeanette
-
1rijpe bakbanaan
-
1/2witte kool
-
•olie
-
Voor het water met kiwi (1 glas)1kiwi
-
3,5 dlwater
-
Snipper de ui, hak de tenen knoflook en de gember fijn en snijd de tomaten in blokjes.
-
Verwarm een koekenpan met een scheutje olie. Bak hierin eerst de masala. Doe de knoflook, ui en gember erbij. Voeg daarna de tomaten toe en laat het ongeveer een minuut bakken.
-
Snijd het vlees in stukken van ongeveer 3 cm en voeg het toe aan de pan. Roer het gehlee goed door. Voeg dan water toe, zodat alle ingrediënten onder water staan. Breek vervolgens de serehstengels en leg dit samen met de limoenbladeren op het gerecht.
-
Leg de Madame Jeanette er bovenop, plaats de deksel op de pan en laat het vlees minimaal 3 uur stoven. Let op dat de madame Jeanette niet stuk gaat! (Als je niet van pittig houdt, laat je de Madame Jeanette helemaal weg.)
-
Als het gerecht al even kookt voeg je de kokosmelk toe en laat dat verder meekoken.
-
Ondertussen snijd je de kool julienne. Bak vervolgens de dunne reepjes kool in een koekenpan op een laag vuurtje zacht.
-
Snijd de bakbanaan in plakken van ongeveer een ½ cm dik. En bak ze in een klein beetje olie bruin. Laat ze uitlekken op een stukje keukenpapier.
-
Tot slot bereid je de fonio volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking gaar. Serveer de stoof met de fonio en de bakbanaan.
-
Voor het water met kiwi: schil de kiwi en snijd het in plakjes. Doe ze in een glas met water en een beetje gember. Laat het intrekken voor ongeveer 10 minuten. Klaar is je water met kiwi!
- Geniet van je stoofpotje!