8 minuten

Sushi plaattaart met gerookte makreel

Onze chef-kok Sharon de Miranda maakt een droomgerecht voor sushi liefhebbers: een sushi plaattaart met gerookte makreel en een heerlijke kippensoep naar oma’s recept.

Gerecht Vis
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Voor de kippensoep
    300 gr
    kippenbouten
  • 100 gr
    vermicelli
  • 2 l
    water
  • 1
    ui
  • 1
    foelie
  • 2
    laurierblaadjes
  • 2
    kardemons
  • 1
    bos platte peterselie
  • 1
    prei
  • 2
    kippenbouillonblokjes
  • olie
  • Voor de sushi plaattaart
    250 gr
    sushirijst
  • 350 ml
    water
  • 4
    norivellen
  • 3 el
    rijstazijn
  • 1 tl
    kristalsuiker
  • 1 tl
    zout
  • 1 el
    sesamolie
  • Voor de topping
    1
    Hele gerookte makreel
  • 1/2
    komkommer
  • 1
    rode ui
  • 4 el
    mayonaise
  • 1 el
    sriracha saus
  • 1 el
    sojasaus
  1. Voor de soep, snipper de ui en verwarm een soeppan met een klein scheutje olie. Fruit hierin de ui glazig. 

  2. Voeg de kip toe aan de pan samen met de foelie, gekneusde laurier en kardemons, de bouillonblokjes en 2 liter water. Laat de soep op een lage stand 30 minuten koken met de deksel op de pan. 

  3. Snijd de prei in de lengte doormidden, spoel de helften onder koud stromend water af en snijd de prei in dunne reepjes.

  4. Hak de peterselie fijn. Haal de foelie, de kardemons en de laurierblaadjes uit de pan en gooi ze weg. 

  5. Haal ook de kip uit de pan en pluk het vlees met een vork van het bot. Gooi het vel en het bot weg. Doe het kippenvlees, de prei en de peterselie in de soep. Voeg de vermicelli toe aan de pan en laat het nog even 20 minuten pruttelen

  6. Voor de rijst, kook de rijst volgens de verpakking gaar met het zout en de suiker. 

  7. Als de rijst gaar is, roer je de rijstazijn en sesamolie erdoor en verspreid je de rijst over een met bakpapier beklede bakplaat, druk de rijst plat met een spatel. Druk dan norivellen op de warme rijst. Besmeer de norivellen met een beetje sesamolie

  8. Voor de topping, maak de makreel schoon en verspreid de vis over de norivellen. 

  9. Voor de saus meng je de Sriracha, de mayonaise en de sojasaus door elkaar. Verdeel dit sierlijk over de taart zodat er overal wat saus is. Snijd de komkommer in kleine blokje en de ui in dunne halveringen. Verdeel dit over de plaat samen met de sesamzaadjes.

  10. Serveer de sushitaart met een volle kom warme kippensoep. 

  11. Geniet van de heerlijke sushi plaattaart en oma's kippensoep!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Elke week zo'n lekker recept maken?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van BinnensteBuiten!

Surinaamse kerrie runderstoof met fonio van onze chefkok Sharon de Miranda