Toerte van Appelen
Een toerte is een hele ouderwetse appeltaart. Het wordt bestempeld als middeleeuws, dus dit gerecht gaat heel ver terug! Een toerte is een heerlijk gerecht voor in de stormachtige herfst.
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
•handje bloem
-
8plakjes bladerdeeg
-
4kruidnagels
-
•nootmuskaat
-
5eieren
-
100 grricotta
-
10 grvanillesuiker
-
4stevige appels
-
100 grgeraspte oude kaas
-
2 elboter
-
1 elhoning
-
1sinaasappel
-
1/2 tlkaneel
-
4 elpaneermeel
-
•bakpapier
-
Verwarm de oven voor op 200°C
-
Bestrooi het werkblad met wat bloem, zodat het deeg niet blijft plakken. Rol het deeg uit en maak met behulp van een schoteltje acht cirkels van 16cm.
-
Leg 4 cirkels op een met bakpapier beklede bakplaat en strooi het paneermeel hier over. Druk dit een beetje aan.
-
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snij ze in kleine blokjes. Bak ze zachtjes aan in de boter en voeg de kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, vanillesuiker, honing en sinaasappelrasp toe. Laat dit even sudderen en laat het dan afkoelen
-
Verwijder de kruidnagel en roer 3 eidooiers en een heel ei, de kaas en de ricotta er doorheen
-
Schep de appelvulling op de cirkels en zorg dat de buitenste randen vrij blijven. Smeer deze in met wat eidooier en leg dan de overige plakjes deeg er op. Druk deze aan met een vork. Maak eventueel met een mesje nog vormen in het deeg ter decoratie.
-
Zet de toerte voor 15 tot 20 minuten in de oven.
- Eet smakelijk!