Tofu met gebakken noedels en saté
Recept
Ingrediënten
-
Voor de tofusaté400 gtofu
-
1 tlkomijnpoeder
-
1 tlkorianderpoeder
-
10 ggeraspte gember
-
1citroen
-
4 elketjap manis
-
2 elsojasaus
-
2tenen knoflook
-
1 elsambal badjak
-
•zonnebloemolie
-
Voor de pindasaus125 gpinda's
-
2teentjes knoflook
-
1sjalotje
-
30 ggember
-
1Spaanse peper
-
100 mlkokosmelk
-
1limoen
-
2 elsojasaus
-
1 elbruine bastardsuiker
-
1 eltamarindepasta
-
2limoenblaadjes
-
Voor de noedels250 gdikke rijstnoedels
-
100 gtaugé
-
1bosje bosui
-
1bosje koriander
-
•Spaanse peper
-
1ui
-
1teentje knoflook
-
4 elketjap manis
-
200 gsperziebonen
-
3 elsesamolie
-
Benodigheden•keukenmachine
-
Begin met het maken van de tofusaté. Haal de tofu uit de verpakking en wikkel deze in een schone theedoek. Plaats een snijplank en een 2 literfles met water boven op de tofu om het vocht eruit te persen. Hierdoor kan de tofu de marinade straks goed opnemen. Laat de tofu zo 2 uur van tevoren in de koelkast staan.
-
Maak een marinade van de overige ingrediënten (komijnpoeder, korianderpoeder, geraspte gember, citroensap, ketjap manis, sojasaus, knoflook, sambal badjak en zonnebloemolie). Snij de tofu in blokjes van ongeveer 2 cm en laat deze minimaal 1 uur marineren in de marinade. Hoe langer het in de marinade ligt, hoe smaakvoller de tofu wordt.
-
Week de satéprikkers in water. Rijg de gemarineerde tofu aan de satéprikkers. Bak de sateetjes in een koekenpan met wat olie, totdat ze lekker krokant zijn.
-
Ga verder met het maken van de pindasaus. Bak de pinda’s goudbruin op middelhoog vuur met een klein scheutje zonnebloemolie. Ondertussen maal je in een keukenmachine de knoflook, gember, het sjalotje en het Spaanse pepertje fijn. Als de pinda’s goudbruin gebakken zijn, maal je deze ook fijn. Verwarm de kokosmelk in een steelpan en voeg het pindamengsel toe en warm voorzichtig op. Maak op smaak met het sap van een limoen, de sojasaus, de suiker, de gekneusde limoenblaadjes en de tamarindepasta. Laat het inkoken tot de gewenste dikte.
-
Bereid de rijstnoedels volgens het etiket. Snipper het uitje en hak de knoflook fijn. Verhit een wok met de sesamolie. Bak hierin de ui, knoflook en de sperziebonen ongeveer 4 min. Voeg de uitgelekte noedels toe en wok dit 2 min in de hete wok. Blus het af met de ketjap en verwijder de pan van het vuur. Maak de noedels af met de taugé, bosui, koriander en de Spaanse peper.
- Eet smakelijk!