7 minuten

Tofu met gebakken noedels en saté

Vandaag staat er bij Sharon saté op het menu. Maar dan geheel plantaardig! De tofu trekt uren in een overheerlijke marinade, voordat Sharon ‘m lekker krokant bakt. Geserveerd met een lekker pittige pindasaus en noedels, mis je in dit gerecht absoluut geen vlees.
Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

  • Voor de tofusaté
    400 g
    tofu
  • 1 tl
    komijnpoeder
  • 1 tl
    korianderpoeder
  • 10 g
    geraspte gember
  • 1
    citroen
  • 4 el
    ketjap manis
  • 2 el
    sojasaus
  • 2
    tenen knoflook
  • 1 el
    sambal badjak
  • zonnebloemolie
  • Voor de pindasaus
    125 g
    pinda's
  • 2
    teentjes knoflook
  • 1
    sjalotje
  • 30 g
    gember
  • 1
    Spaanse peper
  • 100 ml
    kokosmelk
  • 1
    limoen
  • 2 el
    sojasaus
  • 1 el
    bruine bastardsuiker
  • 1 el
    tamarindepasta
  • 2
    limoenblaadjes
  • Voor de noedels
    250 g
    dikke rijstnoedels
  • 100 g
    taugé
  • 1
    bosje bosui
  • 1
    bosje koriander
  • Spaanse peper
  • 1
    ui
  • 1
    teentje knoflook
  • 4 el
    ketjap manis
  • 200 g
    sperziebonen
  • 3 el
    sesamolie
  • Benodigheden
    keukenmachine
  1. Begin met het maken van de tofusaté. Haal de tofu uit de verpakking en wikkel deze in een schone theedoek. Plaats een snijplank en een 2 literfles met water boven op de tofu om het vocht eruit te persen. Hierdoor kan de tofu de marinade straks goed opnemen. Laat de tofu zo 2 uur van tevoren in de koelkast staan.

  2. Maak een marinade van de overige ingrediënten (komijnpoeder, korianderpoeder, geraspte gember, citroensap, ketjap manis, sojasaus, knoflook, sambal badjak en zonnebloemolie). Snij de tofu in blokjes van ongeveer 2 cm en laat deze minimaal 1 uur marineren in de marinade. Hoe langer het in de marinade ligt, hoe smaakvoller de tofu wordt.

  3. Week de satéprikkers in water. Rijg de gemarineerde tofu aan de satéprikkers. Bak de sateetjes in een koekenpan met wat olie, totdat ze lekker krokant zijn.

  4. Ga verder met het maken van de pindasaus. Bak de pinda’s goudbruin op middelhoog vuur met een klein scheutje zonnebloemolie. Ondertussen maal je in een keukenmachine de knoflook, gember, het sjalotje en het Spaanse pepertje fijn. Als de pinda’s goudbruin gebakken zijn, maal je deze ook fijn. Verwarm de kokosmelk in een steelpan en voeg het pindamengsel toe en warm voorzichtig op. Maak op smaak met het sap van een limoen, de sojasaus, de suiker, de gekneusde limoenblaadjes en de tamarindepasta. Laat het inkoken tot de gewenste dikte.

  5. Bereid de rijstnoedels volgens het etiket. Snipper het uitje en hak de knoflook fijn. Verhit een wok met de sesamolie. Bak hierin de ui, knoflook en de sperziebonen ongeveer 4  min. Voeg de uitgelekte noedels toe en wok dit 2 min in de hete wok. Blus het af met de ketjap en verwijder de pan van het vuur. Maak de noedels af met de taugé, bosui, koriander en de Spaanse peper.

  6. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.