7 min

Trifle met mascarpone en appel

Chef-kok Sharon de Miranda maakt een traditionele triffle met mascarpone en appel. Een heerlijk nagerecht waar je niet van af kan blijven!
Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Taarten en lekkernijen

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • 1 kg
    appels
  • 5 cm
    gember
  • 75 g
    suiker
  • 1
    sinaasappel
  • Voor de mascarpone
    400 ml
    slagroom
  • 1
    limoen
  • 250 g
    mascarpone
  • Voor de krokante havermout
    300 g
    havervlokken
  • 150 g
    blanke amandelen
  • 75 g
    honing
  • snuf zout
  • 1 tl
    kaneelpoeder
  • 75 g
    koolzaadolie
  • Voor de gekarameliseerde appels
    2
    appels
  • 30 g
    suiker
  • 25 g
    boter
  • 1/2 tl
    kaneel
  • sap van 1 limoen
  • 10 g
    pure chocolade
  1. Schil de appels, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd de partjes vervolgens in blokjes. Was de sinaasappel en rasp de schil. Pers de sinaasappel uit en giet dit bij de appels. Plaats alle ingrediënten in een steelpannetje en kook dit voor 10 minuten op een laag pitje. Schil de gember en rasp deze boven de pan. Laat het nog 10 minuten op staan en vervolgens goed afkoelen.

  2. Verwarm de oven voor op 160 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Hak de amandelen grof en doe dit samen met de havervlokken in een ruime kom met een snufje zout en de kaneelpoeder. Roer het door elkaar. Smelt in een pannetje de honing met de koolzaadolie tot een gladde massa. Giet het honingmengsel in de kom en roer alles goed door elkaar. Spreid alles vervolgens uit op de bakplaat met bakpapier. Bak het 10 min in de voorverwarmde oven. Roer het goed door en bak het nog een keer 10 minuten. Roer het goed door en bak het vervolgens nog een keer 10 minuten verder af.

  3. Klop de slagroom stijf. Rasp de schil van de limoen erdoor en voeg er lepel voor lepel de mascarpone aan toe. Laat het kloppen tot het stevig is en doe dit in een spuitzak.

  4. Ga verder met het maken van de gekarameliseerde appels. Snijd de appels in partjes en verwijder het klokhuis. Smelt de boter in een koekenpan op een laag pitje. Voeg de appelpartjes, suiker, kaneel en het limoensap toe en meng alles door elkaar. Bak de appelpartjes ongeveer 5 minuten op een middelhoog pitje. Laat de appelpartjes afkoelen. 

  5. Nu ga je de trifle opbouwen. Begin met een lepel krokante haver met amandelen, dan de mascarpone met limoen. Vervolgens weer een lepel krokante haver met amandelen. Daar bovenop gaat de appelcompote. Maak af met een toef mascarpone en gekarameliseerde appelpartjes. Rasp er pure chocolade overheen en de trifle is klaar.

  6. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.