8 minuten

Vegetarische Indiase biryani

Sharon maakt een heerlijk Indiaas gerecht: vegetarische biryani. Daarbij maakt ze een frisse yoghurtdip met komkommer en munt én ze vult het gerecht aan met wat rode ui op zuur.

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 0-30 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • 1
    bloemkool
  • 400 g
    Basmatirijst
  • 3 el
    Griekse yoghurt
  • 2 tl
    gerookte paprikapoeder
  • 1 tl
    kurkumapoeder
  • 1 tl
    komijnzaad
  • handje rozijnen
  • 4
    kardemons
  • 4 cm
    gember
  • 3
    knoflook tenen
  • 1 tl
    korianderpoeder
  • 3
    uien
  • 5
    tomaten
  • 1 el
    tomatenpuree
  • 1
    Spaanse peper
  • Zonnebloemolie
  • zout
  • 10
    sliertjes saffraan
  • 4 el
    melk
  • 2 tl
    garam masala
  • bosje koriander
  • bosje munt
  • Ingrediënten yoghurtdip
    150 ml
    (Griekse) yoghurt
  • verse munt
  • verse koriander
  • halve komkommer
  • ½ citroen
  • 1
    teentje knoflook
  • komijnpoeder
  • zwarte peper
  • 2
    rode uien
  • Ingrediënten rode ui op zuur
    100
    ml water
  • 200 ml
    appelazijn
  • 2
    piment korrels
  • 1
    laurierblaadje
  • 3 el
    suiker
  1. Kook de basmatirijst. Maak de bloemkool schoon en snij de roosjes er vanaf. Marineer de bloemkoolroosjes met de Griekse yoghurt, gerookte paprikapoeder en de kurkumapoeder.

  2. Verhit een ruime pan met wat plantaardige olie en snij ondertussen de uien in ringen. Bak in de pan als eerste kort de komijnzaadjes en de kardemom. Vervolgens fruit je de uien mee. Snij de tomaten in partjes en voeg deze toe. Hak de knoflook en gember fijn en bak deze mee. Voeg de gemarineerde bloemkool en de rozijnen toe, roer het goed door en blus het af met een scheutje water. Laat het met de deksel op de pan 3 minuten opstaan.

  3. Week de saffraan in de melk. Snij de koriander en munt fijn. Verwijder de pan van het vuur en verspreid de helft van de rijst op de bloemkool. Schenk daarop de helft van de melk met saffraan en wat koriander, munt en 1 theelepel garam masala. Deze handeling herhaal je nog een keer. Vervolgens doe je de deksel op de pan, plaats je de pan op een laag vuurtje en laat je dit 4 minuten opstaan.

  4. Dan ga ik verder met het maken van een heerlijke dip van yoghurt (raita), komkommer en munt voor bij de biryani.  Schil de komkommer en snij de komkommer doormidden. Verwijder de zaadlijst en rasp de komkommer fijn. Meng in een bakje de yoghurt, komkommer, munt, koriander, het citroensap, 1 uitgeperste teen knoflook, de komijnpoeder en een snufje zwarte peper door elkaar.

  5. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.