Verse kabeljauw met hollandaisesaus

chef-kok
Leon Mazairac
Kabeljauw met hollandaisesaus
11 min
Gerecht
Vis
Bereidingstijd
30-60 minuten
Menu
Hoofdgerecht
Gemiddelde waardering
134 personen

Leon is dol op Noordzeevis. Er zwemt hier zoveel moois in de zee. Hij heeft gekeken wat er was en voor kabeljauw gekozen. Die gaat hij mooi gratineren met een kruiden-hollandaisesaus een salade van spitskool en een old-school slasaus. Aan de slag!

*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • 500 g
    gefileerde kabeljauw
  • 3 dl
    witte wijn
  • 2 dl
    witte wijnazijn
  • 2
    teentjes knoflook
  • 1
    gesnipperde ui
  • 1
    bosje kervel
  • peperkorrels
  • 100 g
    roomboter
  • 3
    eierdooiers
  • 350 g
    grote Belgische spinazie
  • 1
    rode spitskool
  • 100 g
    schapenyoghurt
  • 1 dl
    olie
  • 1
    handje geroosterde walnoten en pompoenpitten
  • Benodigdheden
    staafmixer, fijne zeef (of puntzeef) en de oven

Bereiding

  1. 1

    Snij de vis in 4 rechte stukken. Leg de vis per portie op een met boter, peper en zout ingevet schaaltje en zet even fris weg in de koelkast.

  2. 2

    Smelt 80 gram boter en 'klaar deze'. Dat doe je door boven een pan met water de boter zachtjes te smelten, de harde stukken eruit te halen en als het helemaal gesmolten is en de boter mooi helder, dan is het 'geklaard'. 

  3. 3

    Zet in een pan de 'gastric' op van 1 gesnipperde ui, 1 teen knoflook, 1dl azijn en 3 dl azijn. Voeg hier nog een paar hele peperkorreltjes aan toe en de stelen van de kervel. Laat dit inkoken totdat er in totaal 5 eetlepels vocht van over is. Zeef dit en laat een beetje afkoelen.

  4. 4

    Meng de "gastric" met de eierdooiers en klop luchtig op laag vuur met een dunne garde. Als er een lobbige basis is ontstaan giet je druppelsgewijs al roerende de geklaarde boter erbij. Werk af met fijngehakte kervel en je hebt een hollandaisesaus met kruiden.

  5. 5

    Doe 1dl azijn en de schapen yoghurt samen met de olie en wat peper in een kom en mix het met een staafmixer tot een slasaus en vul de fles met de saus. Deze slasaus is niet zo vet! En je kan hem zo op tafel zetten.

  6. 6

    Rooster in droge pan de pompoenpitten en walnoten.

  7. 7

    Snij de spitskool over de lengte doormidden en maak ragfijne reepjes met een scherp mes. Doe de spitskool met de pompoenpitten en walnoten in een kom.

  8. 8

    Pak de grote spinazie (is trouwens volgens Leon veel lekkerder dan de kleine variant). Was het drie keer (i.v.m. zand) en ontnerf. Maak goed droog en bak in een klein beetje gekleurde boter met een teen knoflook aan de punt van een vork. Roer om en kruid met peper en zout. Laat de spinazie uitlekken en hou het warm. 

  9. 9

    Doe nu de vis in de oven en gaar deze gedurende 12 minuten op 135 graden. Giet na het garen eventueel het vocht een beetje af.

  10. 10

    Doe de dikke hollandaisesaus bovenop de vis en zet de oven op grill-stand. Gaar op 220 graden nog even de bovenkant.

  11. 11

    Serveer de spinazie in een bordje met daarop de gegratineerde vis en een takje kervel. Daarnaast op tafel de kom met spitskool salade en je eigengemaakte slanke dressing.

     

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!